Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Granita

Zadanych pytań: 249

09.04.2014 12:05

Słyszałam kiedyś,w jednym z programów kulinarnych,że:"ziemniaki nie lubią zimnej wody". Wiecie może dlaczego?Bo ja zawsze, po oskrobaniu, zalewam je zimną wodą...

Najlepsze odpowiedzi (3)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

09.04.2014 12:24

Ja zawsze też zalewam zimną wodą

Róża1

Zadanych pytań: 7

09.04.2014 12:51

ja staram się zalewać gorącą wodą , ale o soleniu pod koniec gotowania , to dopiero teraz usłyszałam :-), będę się starała pamiętać :-) i dziękuję w mojej kuchni za dobrą radę :-)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

09.04.2014 12:21

też używam zimnej wody i solę dopiero pod koniec gotowania

Odpowiedzi (17)

halina17

Zadanych pytań: 271

09.04.2014 12:23

Ja zawsze ziemniaki zalewam wrzącą wodą ,dlatego , że zachowują więcej składników odżywczych.

sylwia_sl

Zadanych pytań: 119

09.04.2014 13:12

Tak jak pisze halina17, ziemniaki będą miały więcej składników odżywczych. Ale przyznam się, że gorącą wodą ziemniaki zalałam tylko raz a tak to zawsze zimną .

Milka100

Zadanych pytań: 76

09.04.2014 13:32

też zalewam zimną, jak mi się spieszy z obiadem to gorącą

Janina

Zadanych pytań: 159

09.04.2014 13:36

Zawsze ziemniaki przed wstawieniem do gotowania zalewam wrzącą wodą:)

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

09.04.2014 13:39

Większość z nas zalewa je zimną wodą, a powinno się gorącą :)

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

09.04.2014 14:04

gotuje wodę i zawsze wkładam do gorącej wody wtedy szybciej sie gotuja

pestka

Zadanych pytań: 424

09.04.2014 14:14

wkładam kiedy woda zaczyna się gotować i nie solę, soli używam przed podaniem

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

09.04.2014 14:36

powinny gotować się jak najkrócej, aby nie tracić witamin, w związku z tym należy zalewać je wrzącą wodą, aby skrócić ten czas

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

09.04.2014 16:06

Ja jak gotuję w wodzie to zalewam zimną, ale częściej gotuję na parze.

Klausia

Zadanych pytań: 251

09.04.2014 17:23

Ja różnie robię, zależy czy gotuję od razu czy za jakiś czas. Najczęściej bardzo ciepłą wodą. Im woda jest cieplejsza tym proces gotowania jest krótszy, a więc i więcej wartości odżywczych zostaje w ziemniakach.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak