Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Malinka

Zadanych pytań: 302

29.10.2013 20:51

Słyszałam ostatnio, że błędem jest dodawanie oliwy do gotowania makronu. Wystarczy tylko bardzo duża ilość wody. Zgadzacie się z tym?

Odpowiedzi (47)

Wiesława1

Zadanych pytań: 316

29.10.2013 21:15

Ja nigdy nie dodaję oliwy do gotowania makaronu ,pierogów itp.Nigdy mi nic się nie skleja i naprawdę nie rozumiem w jakim celu ta oliwa

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

29.10.2013 21:15

Dlatego też w przepisie na opakowaniu makaronu jest napisane, że na 100 gram makaronu należy użyć 1 litra wody. Jeśli się do tego zastosujemy to olej na pewno nie będzie potrzebny :)

Renata9

Zadanych pytań: 329

29.10.2013 21:18

ja nie zawsze dodaję oliwę do gotowania makaronu

Motorek

Zadanych pytań: 1446

29.10.2013 21:19

ja nie dodaję oliwy tylko daję dużą ilość wody

Alex_M

Zadanych pytań: 119

29.10.2013 21:24

zgadzam się i nigdy mi się nic nie skleja ;)

gosia561

Zadanych pytań: 1389

29.10.2013 21:28

też tak słyszałam, ale nie sprawdzałam

mysza75

Zadanych pytań: 96

29.10.2013 21:43

też nie dodaję oliwy do gotowania makaronu, tylko dużo wody

Habibi

Zadanych pytań: 690

29.10.2013 21:59

Jeśli wzorować się na Włochach, którzy o makaronie wiedzą wszystko, to nie ma sensu dolewać tej oliwy ;) Olej powoduje, ze wszelki dodany do makaronu sos będzie z niego spływał, a nie o to chodzi ;) Włosi mieszając makaron z sosem dolewają chochelkę wody spod makaronu, aby skrobia w niej zawarta lekko skleiła makaron - z tego powodu także nie gotują makaronu w zbyt dużej ilości wody, aby tej skrobi z niego nie wypłukać! Makaron z pszenicy durum ma to do siebie, że gotuje się al dente i nie rozpada tak, jak ze zwykłej mąki. Nas uczono gotować w dużej ilości wody i jeszcze hartować zimną, aby się nie sklejał, ale w zasadzie dotyczyło to makaronu do rosołu - chodzi o to, aby rosół pozostał klarowny i nie zmętniał po dodaniu makaronu. Włosi raczej nie topią też makaronu w sosie, jak Polacy, ale dodają go tyle, żeby tylko okleił makaron.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

29.10.2013 22:08

Teraz spróbuję gotować go tak jak piszesz, bez oliwy/oleju.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

29.10.2013 22:17

Ja także nie zauważyłam różnicy między makaronem gotowanym w samej wodzie a z dodatkiem oliwy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak