Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Konczi

Zadanych pytań: 632

01.08.2014 20:57

Tort na drugie urodziny. Mam wizję tortu dla mojej córeczki, tak jak rok temu obawiałam się masy cukrowej tak i w tym roku już mam obawy czy aby ona mi wyjdzie ... Tort ma prezentować myszkę Miki więc potrzeba mi czerwonej i czarnej masy .. Czym zabarwić by nie było sztucznych barwników ??

Najlepsze odpowiedzi (3)

anemon

Zadanych pytań: 163

01.08.2014 21:16

Chyba będzie trudno uzyskać intensywną czerwień z naturalnych barwników, a czarny to już w ogóle nie osiągalny. Chyba, że Myszka będzie miała różowy i brązowy, zamiast czerwonego i czarnego koloru. Róż uzyskasz z soku z aronii, malin, wiśni czy buraka, a le ten ostatni raczej do tortu nie pasuje. Brąz, to dużo kakao.

Motorek

Zadanych pytań: 1446

02.08.2014 08:34

Jednak barwniki wg mnie dadzą najlepszy efekt. A odrobina nikomu nie zaszkodzi.

pestka

Zadanych pytań: 424

02.08.2014 09:55

ja też dodałabym barwniki, bo nie trzeba ich wiele a zachwyt gości - bezcenny!!

Odpowiedzi (18)

slonko888

Zadanych pytań: 9

01.08.2014 21:13

na czerwono moze jakims sokiem malina jezyna ale na czarno nie mam pojecia ja uzywam barwników spozywczych ale jak sama twierdzisz sa sztuczne nie potrezba tego za wiele bo doslownie na koniuszek lyzeczki ale jesli nie chcesz to na czarny nie mam pomysłu...

Konczi

Zadanych pytań: 632

01.08.2014 21:26

hmmm a jakby dodać sok z jeżyny i z czarnej porzeczki ? zabarwi to masę na ciemno ? Wiem że barwników dużo się nie daje ale zawsze to już obawa by dać dzieciom taki torcik ...

Ania84

Zadanych pytań: 67

01.08.2014 21:30

Ja robię barwnikami i ładne kolorki wychodzą a co więcej tort jest efektowny. Nikt nie musi jeść wierzchniej masy!! Powiedz gościom, żeby zostawili na talerzyku i po sprawie, a kto chce i to tak zje czy spróbuje- Ja tak robię i wszyscy są zadowoleni. :)

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

01.08.2014 22:05

moja myszka Mini miała barwniki ale była za to kolorowa :) Ja używam ich tylko raz w roku do tortu wiec jakoś nie mam obaw, tym bardziej że nie daje się ich dużo. Ale Ania84 podsunęła fajny pomysł - nikt nie musi jesć tego co na wierzchu :). A czarna masę można zrobić z lekko zaparzonego kakao ( nie wyjdzie pewnie całkiem czarna ale blisko) - jak tak robiłam bo z czarnego barwnika wyszedł mi kolor nijak do czarnego nie podobny :)

Grażyna13

Zadanych pytań: 849

01.08.2014 22:53

CZarny tabletkami węgla z apteki, czerwomy w różowym odcieniu z soku z buraka

Lidzia

Zadanych pytań: 21

02.08.2014 06:39

Masę cukrową zrób z pianek mar... Na pewno wyjdzie.

karolina1869

Zadanych pytań: 594

02.08.2014 07:31

nie doradze bo nie umię piec, ale czekam na efekty w postaci zdjęć na DS powodzenia

adelajda

Zadanych pytań: 234

02.08.2014 08:28

najładniejsze kolory masy uzyskasz jednak jak dodasz barwnika

Margo1

Zadanych pytań: 2141

02.08.2014 08:37

Ja tak samo ,zawsze robię barwnikami i efety są rewelacyjne a kolory takie jak byś chciała. Chyba że spróbuj zabarwić sokami jak masz obawy

Konczi

Zadanych pytań: 632

02.08.2014 09:01

@ Lidzia robiłam masę z pianek i rok temu wyszła ale walka była spora ... nie mam ręki do tej masy ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak