Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

jane125

Zadanych pytań: 1

22.09.2014 10:56

W jaki sposób uratować przesoloną zupę lub sos?

Najlepsze odpowiedzi (3)

monikalangier

Zadanych pytań: 0

23.09.2014 15:36

do zupy wrzucić ziemniaka, a do sosu dodać jogurtu :)

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

22.09.2014 11:04

można wrzucić surowego ziemniaka i go ugotować w zupie lub sosie wyciągnie sól to najprostszy sposób

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

22.09.2014 11:31

ja zawsze wrzucam surowego ziemniaka i pomaga

Odpowiedzi (24)

Ola1984

Zadanych pytań: 295

22.09.2014 11:31

Można wrzucić ziemniaka, lub rozcieńczyć zupę dolewając wody, niestety nie będzie już tak esencjonalna.

Habibi

Zadanych pytań: 690

22.09.2014 11:34

Do części zup można dolać mleka, co zdecydowanie złagodzi słoność -oczywiście nie do wszystkich, bo wiadomo, że do kapuśniaku np. się nie nadaje ;) Zawsze można też dolać niesolonego wywaru z mięsa lub jarzyn, albo ostatecznie trochę wody. Ziemniak częściowo ratuje sytuację (choć nie wiem, czy jeden wystarczy) - ale wymaga czasu i trakcie gotowania wszystko, co znajduje się już w zupie, niestety zazwyczaj się rozgotuje. Dlatego dolanie neutralnego płynu zdecydowanie bardziej pomaga. Do niektórych zup można też dodać nieco cukru, który odrobinę zneutralizuje sól.

berys18

Zadanych pytań: 1434

22.09.2014 11:36

ja dodaję śmietany lub wody i zagęszczam

Margo1

Zadanych pytań: 2141

22.09.2014 11:55

zawsze wrzucam 2 ziemniaki.

Wacław

Zadanych pytań: 1269

22.09.2014 11:57

jedynie surowy ziemniak pochłonie troche soli

Alicee

Zadanych pytań: 4

22.09.2014 12:28

Prawda, ziemniak wyciąga sól. Mleko lub słodka śmietanka uratuje potrawę jeśli dodamy za dużo pieprzu.

Czyki

Zadanych pytań: 72

22.09.2014 12:45

Ja wrzucam surowego ziemniaczka :)

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

22.09.2014 13:01

jak bardzo przesolona to będzie ciężko, ale możesz spróbować rozcieńczyc wodą, dodać całego ziemniaka, zabielić śmietanką;

migotka28

Zadanych pytań: 20

22.09.2014 13:03

podobno pomaga dodanie surowego ziemniaka a ostatnio gdzieś czytałam że pomaga też dodanie białka jaja, białko dodaje sie do zupy a ono ścina sie na wierzchu i wyciąga sól

ppaulina

Zadanych pytań: 22

22.09.2014 13:13

ja zazwyczaj dolewam trochę wody :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak