Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

29.12.2013 20:01

W jakim celu do masy na bezy dodaje sie ocet?

Odpowiedzi (22)

gibli

Zadanych pytań: 20

29.12.2013 20:30

czasami dodaję ocet:)

Rogalik

Zadanych pytań: 84

29.12.2013 20:34

ja również nie dodaję octu

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

29.12.2013 20:35

bezy są bardziej kruche zawsze dodaję ocet

teresa18

Zadanych pytań: 502

29.12.2013 20:38

Ja nie dodaje octu a będą jest wyśmienitą

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

29.12.2013 20:39

mam przepis ale bez octu i też piana jest sztywna :)

mimi

Zadanych pytań: 31

29.12.2013 20:41

nie dodaję octu

Małgorzata9

Zadanych pytań: 57

29.12.2013 21:11

podobno bezy są bardziej zwarte ale ja nigdy nie dodaję

mysza75

Zadanych pytań: 96

29.12.2013 21:14

żeby piana była sztywna i lepiej się ubiły

borgia

Zadanych pytań: 89

29.12.2013 22:31

Hmmm... Do tej pory wydawało mi się, że po dodaniu octu czy też soku z cytryny beza nie jest krucha i chrupiąca w całości, tylko w środku miękka. W każdym razie ten sposób stosowałam, gdy chciałam taką bezę otrzymać. Do zwykłych bez czyli ciasteczek nie dodaję właśnie z tego powodu. Ale może jestem w błędzie i robię na opak?

Beata999

Zadanych pytań: 0

29.12.2013 23:16

Dodatek soku z cytryny czy octu czyli po prostu kwasu,powoduje ścinanie białka.Jeżeli białka nie bardzo chcą się ubić,to dodajmy trochę cytryny i ubiją się szybciej.Myślę,że dodatek octu czy cytryny nie ma bezpośredniego wpływu na kruchość bezy ,tylko temperatura i czas suszenia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak