Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

05.09.2016 22:22

Witam! Chcę przygotować /pierwszy raz w życiu/ pieczoną w piekarniku paprykę zalaną oliwą wymieszaną z wytworzonym podczas pieczenia sokiem/sosem z papryki i przyprawami a następnie zapasteryzować. W kilku przepisach przeczytałam, że taką paprykę należy przechowywać w lodówce - a ja chciała bym zrobić większą ilość i przechowywać w piwnicy /niestety dość ciepłej/. Gdzie przechowujecie słoiki z pieczoną marynowaną papryką ? Jak długo pasteryzujecie ? Zalewacie zimną, ciepłą czy gorącą oliwą/olejem ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

gosia56

Zadanych pytań: 466

10.09.2016 19:53

ja wszystko dla pewności pasteryzuję ;)

Klausia

Zadanych pytań: 251

06.09.2016 21:19

Zawsze robiłam na bieżąco i trzymałam w lodówce.

Róża1

Zadanych pytań: 7

07.09.2016 17:55

ja wszystko pasteryzuję :-)

Odpowiedzi (13)

Habibi

Zadanych pytań: 690

06.09.2016 09:27

Robiłam w różny sposób - dla mnie nie ma znaczenia w jakiej temp. będzie olej, czy papryka, bo zazwyczaj i tak na koniec pasteryzuję. Kiedy robię w średnich (tzw dżemowych) słoiczkach to 20-25 minut gotuję słoiki. Ale zdecydowanie częściej robię na zimno, odstawiam na noc do lodówki na tzw przegryzienie smaków, potem pakuję do słoików i zapiekam w 130*C w piekarniku ok. 30 minut. Pozostawiam w nim do zupełnego ostygnięcia, aż wieczka wyraźnie klikną i wciągną się do środka. Ja też mam ciepłą piwnicę ;)

gosia56

Zadanych pytań: 466

06.09.2016 09:34

Chętnie poczytam rady jak zrobić aby było dobrze;)

Doradczyni.Smaku

Zadanych pytań: 0

06.09.2016 10:08

robię jak Habibi, trzymam w lodówce i potem gotuję słoiki ok. pół godziny zaczynając od zimnej wody

Doradczyni.Smaku

Zadanych pytań: 0

06.09.2016 10:16

no i co? któraś znów się nie wyspała i od rana sobie humor poprawia? niech ci staną te minusy kołkiem, ale nie napiszę gdzie!

Renataj

Zadanych pytań: 1275

06.09.2016 11:55

Dzięki:) Paprykę wczoraj upiekłam w piekarniku i do dzisiaj czekała w lodówce bo.... nie wiedziałam co dalej robić:)

JellyFruits

Zadanych pytań: 0

06.09.2016 12:25

nigdy nie pasteryzuję tylko pakuję do słoików gorącą i odwracam słoiki

Prts drive

Zadanych pytań: 0

06.09.2016 12:30

dodaj octu to ci się nie zepsuje

Konczi

Zadanych pytań: 632

06.09.2016 12:34

pasteryzuję około 20 minut i pakuje na zimno

Goya

Zadanych pytań: 1385

06.09.2016 22:06

ja tez nie pasteryzuję, zalewam gorąca zalewą zakręcam i na noc odwracam do góry dnem słoik, przykrywam ścierka

Goya

Zadanych pytań: 1385

06.09.2016 22:06

ja tez nie pasteryzuję, zalewam gorąca zalewą zakręcam i na noc odwracam do góry dnem słoik, przykrywam ścierka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak