Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

17.03.2016 11:19

Witam! Chciałabym na święta przygotować fileta z indyka pieczonego w całości nie faszerowanego. Poszukuję ciekawej marynaty /najlepiej bez dodatku miodu/. Podrzućcie jakiś smaczny pomysł :) mam również pytanie: czy mogę świeżego fileta zamarynować w czwartek a upiec dopiero w sobotę - czy to może trochę za długo w marynacie ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

17.03.2016 19:55

Lubię bardzo indyka faszerowanego z dodatkiem rodzynek, a gdyby dostać taki kawał mięsa ze skórą, to już rarytas:) a samą pierś robię albo gotowaną w specjalnej zalewie z majonezem, albo robię marynatę na bazie jogurtu naturalnego.

Renata9

Zadanych pytań: 329

17.03.2016 20:26

Ostatnio do każdej marynaty np. ( majeranek, pieprz, przyprawa Kucharek, olej ) dodaję melasę z granatem, której smak bardzo lubię,

Renataj

Zadanych pytań: 1275

17.03.2016 21:15

Dziękuję za pomysły - po przeczytaniu waszych receptur zaczęła mi ślinka cieknąć na smak tych rarytasów:)

Odpowiedzi (16)

KORAL

Zadanych pytań: 20

17.03.2016 12:28

Witam. Drobiowe mięso może leżeć w marynacie max. dwa dni , więc pasuje :) Tylko powinno być całe pokryte w marynacie, i dobrze jak będzie miało ocet np. balsamiczny ( pięknie barwi mięso ). Ja mogę zaproponować :100 ml sosu sojowego, zalewa z ananasa ,2 ząbki czosnku i 2 łyżeczki curry.Tylko szczelnie zakryj.:)

pestka

Zadanych pytań: 424

17.03.2016 12:35

proponuję - sos sojowy, oliwa musztarda , sok z cytryny i mieszanka ziół tj oregano , bazylia, tymianek, rozmaryn i natka pietruszki - taką marynatą natrzeć mięso i odstawić na ok 24 godz

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

17.03.2016 12:46

Ja robię marynatę z olej, tymianek, majeranek, pieprz, papryka, sól i dodaję syrop z ananasa z puszki

halina17

Zadanych pytań: 271

17.03.2016 13:20

Moja propozycja marynaty : olej , sos sojowy , papryka słodka mielona,ocet balsamiczny czosnek, zioła prowansalskie , oregano , tymianek.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

17.03.2016 15:29

Od czwartku do soboty, to jest za długo. Daj do marynaty w piątek rano, a w sobotę usmaż. Zrób marynatę z : ocet balsamiczny, sos sojowy, czosnek, oliwa/olej, musztarda, sok z cytryny, przyprawy i zioła-oregano, bazylia, majeranek, tymianek, rozmaryn, pieprz, papryka, sól.

Ela427

Zadanych pytań: 12

17.03.2016 16:12

jeśli zamarynujesz mięso w czwartek wieczorem a upieczesz w sobotę rano to będzie ok przechowuj w lodówce ,a moja marynata do fileta to klasyczna przyprawa do kurczaka plus olej

Konczi

Zadanych pytań: 632

17.03.2016 16:48

Może czosnkowo paprykowa marynata ???

Czyki

Zadanych pytań: 72

17.03.2016 17:24

Ja nacieram fileta solą, pieprzem, tymiankiem, podlewam białym winem.

Klausia

Zadanych pytań: 251

17.03.2016 17:57

Sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka, olej. Zamarynowane mięso w lodowce może stać spokojnie kilka dni.

mysza75

Zadanych pytań: 96

17.03.2016 19:30

możesz od czwartku trzymać w marynacie, im dłużej tym lepiej oczywiście w granicach rozsądku. Obracaj filet w między czasie i przechowuj w zamkniętym pudełku, naczyniu. Marynata moje : olej, sól, pieprz, ocet balsamiczny, ja lubię czubricę czerwoną, paprykę wędzoną, koperek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak