Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

09.12.2015 11:00

witam mam pytanie.... jeżeli w przepisie jest 130 cukru pudru a ja chciałabym dodać cukier zwykły ew.trzcinowy to w jakiej ilości? chodzi mi dokładnie o przepis na pierniczki.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Lis

Zadanych pytań: 56

09.12.2015 20:24

JA bym dodała tyle samo, w końcu waga się nie zmienia

patryska76

Zadanych pytań: 24

09.12.2015 21:30

Dałabym taką samą ilość cukru ;-)

borgia

Zadanych pytań: 89

10.12.2015 10:30

Tyle samo :). Inaczej nieco by było, gdybyś miała problem objętościowy.

Odpowiedzi (18)

gosia56

Zadanych pytań: 466

09.12.2015 11:04

ja nigdy nie dodaję cukru ile jest w przepisie zawsze dodaję według siebie i jest ok, a 130 g cukru to i tak nie jest duża ilośc

Mniam

Zadanych pytań: 87

09.12.2015 11:10

Cukier puder jest cięższy od zwykłego, więc dałabym trochę mniej. Ale to wszystko zależy na jaką ilość mąki i jakie są Twoje preferencje smakowe :)

Futka

Zadanych pytań: 2

09.12.2015 11:16

Można odmierzyć 130 g zwykłego cukru, a następnie zmielić go w młynku do kawy. Jeśli jednak chcesz dodać zwykły cukier to najlepiej kierować się swoim smakiem i spróbować czy ciasto jest odpowiednio słodkie.

Klausia

Zadanych pytań: 251

09.12.2015 11:25

Ja zazwyczaj wiem jaką ilość lubimy więc jest to zazwyczaj niej niż w przepisie, no i puder jest cięższy niż zwykły czy trzcinowy.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

09.12.2015 12:06

W takich przypadkach - zamiany cukru pudru na zwykły i odwrotnie - kieruję się zawsze własnym smakiem:)

Beatris

Zadanych pytań: 43

09.12.2015 12:12

Teoretycznie jeżeli zmielisz 130 g zwykłego cukru powinnaś otrzymać 130 g cukru pudru, tylko objętościowo powinno go być mniej... Inaczej by było gdyby ilość cukru pudru w przepisie podana została np. w szklankach: pół szklanki cukru pudru to już nie to samo co pół szklanki cukru zwykłego... Wg mnie ilość może pozostać ta sama, chyba że wolicie mniej słodkie wypieki...

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

09.12.2015 12:13

Nie jestem pewna ale: 1 szklanka cukru kryształu - 200 g ; 1 szklanka cukru pudru - 150- 160 g I nie wiem czy przypadkiem cukier puder nie jest z tego samego przedzialu wagowego co maka pszenna. Najlepiej jest zrobic sobie kiedys tabelke na podstawie jednej szklanki, ktora bedzie miarka przy pieczeniu, zwazyc wszystko co da sie do niej nasypac i zapisac :)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

09.12.2015 13:44

Znalazłam tablę z przelicznikami miar i wag i 1 szklanka cukru kryształu, to 230 g., a 1 szklanka cukru pudru, to 170 g. Ty masz dać 130 g cukru pudru, więc to będzie 190 g. cukru kryształu.

Janina

Zadanych pytań: 159

09.12.2015 13:48

Wagowo to jest tyle samo , natomiast objętościowo inaczej. Do pierniczków daję miód ;))

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

09.12.2015 14:36

dziękuję za odpowiedzi.w sumie racja dodam mniej :-) w przepisie jest też miód+lukier na pierniki.nie ma co sobie słodzić :) pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak