Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Lis

Zadanych pytań: 56

18.06.2017 23:29

Witam mam pytanie odnośnie pesto: Czy to muszę być orzechy piniowe czy może być zamiennik? Do czego dodajecie zielone pesto? Czy jest jakaś zasada jak je robić, w czym i jaką ma mieć konsystencję? Planuje zrobić a nigdy nie robiłam więc z stąd te pytania:)wszystkim dziękuję za odpowiedzi:)

Najlepsze odpowiedzi (3)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

22.06.2017 12:12

Robię z takimi orzechami jakie mam pod ręką, najczęściej są to włoskie, a jemy najczęściej z makaronem.

Lis

Zadanych pytań: 56

19.06.2017 10:27

Dziękuje za odpowiedzi:) A włoskie orzechy mogą być?

Diana Rusiłowicz

Zadanych pytań: 46

20.06.2017 18:15

Ja dodaję do makaronu.

Odpowiedzi (17)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

19.06.2017 08:52

Pesto alla genovese – zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. W przeciwieństwie do odmiany standardowej (pesto alla genovese), czerwone pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) zawiera suszone na słońcu pomidory. Serwowany do pieczywa, makaronu (tradycyjnie do bavette/linguine/trenette oraz trofie[1]), sałaty, serów i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. Sprzedawany jest głównie w postaci świeżej, na wagę lub w małych słoiczkach. Okres trwałości pesto po otwarciu wynosi około tygodnia; w razie potrzeby można je zamrozić. Genueńczycy zabierali pesto na wyprawy morskie, gdyż przeciwdziałał szkorbutowi.

pestka

Zadanych pytań: 424

19.06.2017 09:08

zielone pesto używam często z makaronem a jak nie mam orzeszków pinii robię go z pestek dyni

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

19.06.2017 09:53

to nie muszą być orzechy piniowe a pesto jemy głównie z makaronem

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

19.06.2017 10:08

moim zdaniem nie być, często stosuję zamienniki i podaję je z makaronem

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

19.06.2017 10:10

Ja robię z orzechami pinii a jak nie mam to najczęściej bez orzechów

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

19.06.2017 13:21

ja zastępuje je pokruszonymi nerkowcami

benka

Zadanych pytań: 15

19.06.2017 20:03

A ja robię taką wariację pesto, nie daję orzechów tylko miksuję bazylię z solą, oliwą i odrobiną wody, bo z samą oliwą jest dla mnie za tłuste. Orzechy lub słonecznik czy też dynię prażę na suchej patelni i posypuję ugotowany makaron wymieszany z pesto.

mysza75

Zadanych pytań: 96

19.06.2017 22:32

dodaję pestki słonecznikowe albo inne orzechy np włoskie. Dodaję do roladek z piersi z kurczaka, robiłam zapiekankę z pesto i makaronem pod beszamelem

Mniam

Zadanych pytań: 87

19.06.2017 23:12

Można stosować inne orzechy albo ziarna słonecznika. Tak samo nie musi być to bazylia. Np pesto z pietruszki jest pyszne :) Super smakuje z makaronem :)

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

20.06.2017 00:23

mogą być zamienniki inne orzechy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak