Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Czarnula87

Zadanych pytań: 83

15.09.2013 18:19

Właśnie nazbierałam dzisiaj grzyby tylko podgrzybki, kozaczki i prawdziwki, ale mam pytanie. Jak rozpoznać czy nie ma czasem jakiegoś trującego??? a może są to pewniejsze grzyby??? jak wy sprawdzacie grzyby poza próbowaniem ich językiem???

Najlepsze odpowiedzi (3)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

15.09.2013 18:34

Ja zbieram tylko grzyby które znam na 100% a i tak zawsze jeszcze się upewniam, na takim sprawdzaniu nie ryzykuj

gosia56

Zadanych pytań: 466

15.09.2013 19:16

jezeli nie znam grzyba to nie zbieram

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

15.09.2013 18:31

zazwyczaj próbuję językiem i jak je gotuję dodaję cebulę podobno jak są w nich trujące grzyby to cebula zrobi się czarna to jest sposób mojej mamy,mi się jeszcze nie przydarzyło aby cebula ściemniała :)

Odpowiedzi (22)

joanna30

Zadanych pytań: 50

15.09.2013 18:23

Ja jestem zdania, ze na grzybach trzeba się znać a próbowanie językiem nic nie daje.

Renata9

Zadanych pytań: 329

15.09.2013 18:29

popieram Joannę i też mam takie samo zdanie

msmors

Zadanych pytań: 91

15.09.2013 18:37

z tą cebulą to ciekawy sposób, można przetestować czy tak faktycznie jest.

msmors

Zadanych pytań: 91

15.09.2013 18:38

ja również zbieram te grzyby co znam, na inne nawet nie zwracam uwagi.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

15.09.2013 18:47

To zbieraj tylko te co znasz , ja zbieram tylko same podgrzybki i prawdziwki

mysza75

Zadanych pytań: 96

15.09.2013 18:48

próbuję językiem, nie pewne wyrzucam, konsultuję z sąsiadem

pestka

Zadanych pytań: 424

15.09.2013 18:51

najlepiej zbierać tylko te które się zna w 100%, w razie najmniejszej wątpliwości lepiej je wyrzucić

Renataj

Zadanych pytań: 1275

15.09.2013 18:52

Zbieram tylko te które znam, niepewne sprawdzam językiem - trujące są gorzkie ale podobno surowy sromotnik gorzki nie jest.

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

15.09.2013 19:03

Renata ma rację, ten najbardziej trujący, czyli muchomor sromotnikowy, nie jest gorzki. Trzeba grzyby dokładnie poznać, albo pokazać komuś kto się na nich zna :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

15.09.2013 19:17

Podobno próby "na język" nic nie dają, bo jeśli grzyby trujące byłyby piekące, szczypiące czy gorzkie, nie truło by się tyle osób każdego roku!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak