Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

27.04.2016 14:34

Właśnie wstawiłam do piekarnika obiad...cukinię faszerowaną mięsem mielonym...i tutaj nasunęła mi się myśl i pytanie...w zeszłym roku robiłam taką cukinię kilkanaście razy,zawsze tak samo tylko zmieniałam farsz i 2 razy cukinia wyszła gorzka. co mogło być przyczyną i jak uniknąć tego na przyszłość? mam nadzieje że dzisiejsza wyjdzie taka jak być powinna :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

mysza75

Zadanych pytań: 96

29.04.2016 10:44

jeszcze mi się takie coś nie zdarzyło, ale dobrze wiedzieć że zależy to od tego jak długo leży. gorzej jak kupujemy w sklepie i nie wiemy jak długo była przechowywana

gosia56

Zadanych pytań: 466

28.04.2016 11:01

to dlatego ze cukinia była gorzka ;)

Habibi

Zadanych pytań: 690

28.04.2016 11:18

po 40 latach jedzenia cukinii, a zjadamy ją hurtowo (moja rodzina, głównie Mama i ja, mamy fioła na punkcie cukinii i kabaczków) i wielu doświadczeń już wiem na pewno, że cukinia (zwłaszcza młoda) przechowywana za długo np. w lodówce paskudnie gorzknieje od skórki (przypuszczam, że winny jest ten gęstniejący lepiący sok spod skórki)

Odpowiedzi (16)

Janina

Zadanych pytań: 159

27.04.2016 14:43

Może nie posoliłaś cukinii przed nałożeniem farszu? ;))

Futka

Zadanych pytań: 2

27.04.2016 14:48

Czasami, gdy cukinia już trochę poleży, robi się gorzka, ale goryczka pochodzi najczęściej ze skórki. Większe okazy także mogą posiadać odrobinę goryczki - wtedy najlepiej obrać je ze skórki. Najlepiej jednak do przygotowywania dań wybierać świeże i niewielkiej wielkości cukienie. Pozdrawiam :)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

27.04.2016 15:44

Cukinia może mieć gorzki smak jeśli po zerwaniu jest długo i źle przechowywana - osobiście tego doświadczyłam:świeżo zerwana była ok a przechowywana w ciepłej piwnicy robiła się gorzka. Podobno może być też gorzka jeśli była uprawiana na polu na którym w przeciągu ostatnich 12 m-cy była wylewana gnojówka zwierzęca.

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

27.04.2016 16:16

dziś wyszła ok.zazwyczaj kupuję małą cukinie ale zdarza się że dostanę taką ogromną,wtedy robię z niej leczo i nigdy nie wyszła gorzka tak jak ta pieczona w piekarniku

Justi2401

Zadanych pytań: 10

27.04.2016 16:19

Mi też się dwa razy zdarzyła gorzka cukinia, ale z kolei w potrawach gotowanych, zepsuła mi leczo. Na szczęście tak jak piszę 2 razy tylko, a leczo robię bardzo często, więc mówi się trudno :)

Katrina.u

Zadanych pytań: 3

27.04.2016 16:20

ja jeszcze do tej pory nie spotkałam się z takim problemem

Alex_M

Zadanych pytań: 119

27.04.2016 16:42

kiedyś wyszło mi gorzkie leczo :/ i nie wiedziałam od czego...

joannaa24

Zadanych pytań: 0

27.04.2016 16:43

Z gorzką cukinią spotkałam się tylko wtedy kiedy już trochę była przechowywana i nie zużyta ;)

Ela427

Zadanych pytań: 12

27.04.2016 16:51

czasami trafiają się też gorzkie ogórki czyżby to była ta sama przyczyna ;)

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

27.04.2016 17:15

Nie miałam takiego przypadku. Solę cukinię i wystarcza, że się "spoci"> Młoda zielona jest zresztą słodziutka. Może to kwestia nawożenia?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak