Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nalewki i alkohole- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

21.07.2014 20:23

Właśnie zerwałam orzechy na orzechówkę... ale chyba spóźniłam się z tydzień, są już twarde choć jeszcze w środku płynne. Jak sądzicie, rzeczywiście jest już a późno na zielone orzechy czy takie lekko twarde jeszcze mogą być?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Beata73

Zadanych pytań: 1093

01.09.2014 11:28

jak się daja pokroic to są dobre na nalewkę

mamusia1

Zadanych pytań: 1016

04.09.2014 09:57

orzechy muszą mieć biały środek

pestka

Zadanych pytań: 424

29.07.2014 11:13

trzeba sprawdzić , czy dadzą się przekroić nożem , jeżeli tak to się nadają do zrobienia orzechówki

Odpowiedzi (15)

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

21.07.2014 20:24

Zrywaliście już orzechy na orzechówkę... może w innych regionach jeszcze za wcześnie?

kloruś

Zadanych pytań: 4

21.07.2014 21:25

Na orzechówkę orzechy mogą być twarde ale ważne żeby nie mały jeszcze zdrewniałej skorupki. Jeśli możesz pociąć je nożem to są ok ;) Także Twoje orzechy mogą być jeszcze dobre. Właściwie to zależy od rejonu Polski bo jednak mimo wszystko różnice czasowe w dojrzewaniu owoców i warzyw są.

kloruś

Zadanych pytań: 4

21.07.2014 21:30

Na orzechówkę orzechy mogą być twarde ale ważne żeby nie mały jeszcze zdrewniałej skorupki. Jeśli możesz pociąć je nożem to są ok ;) Także Twoje orzechy mogą być jeszcze dobre. Właściwie to zależy od rejonu Polski bo jednak mimo wszystko różnice czasowe w dojrzewaniu owoców i warzyw są.

kloruś

Zadanych pytań: 4

21.07.2014 21:36

Na orzechówkę orzechy mogą być twarde ale ważne żeby nie mały jeszcze zdrewniałej skorupki. Jeśli możesz pociąć je nożem to są ok ;) Także Twoje orzechy mogą być jeszcze dobre. Właściwie to zależy od rejonu Polski bo jednak mimo wszystko różnice czasowe w dojrzewaniu owoców i warzyw są.

Mniam

Zadanych pytań: 87

21.07.2014 21:50

Jeżeli po przekrojeniu orzecha nie ma brązowej otoczki, a środek jest biały to są jeszcze dobre. Nie interesowałam się teraz orzechami, bo mi została orzechówka z tamtego roku :)

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

21.07.2014 22:22

Nie ma brązowej otoczki i dałam radę przekroić nożem, to zakładam, że dobre - dzięki ;)

Janina

Zadanych pytań: 159

21.07.2014 22:44

Będą ok. jeżeli przekroiłaś nożem bez problemu. Jak nie wytworzyła się jeszcze skorupka-łupinka to będą dobre;)

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

22.07.2014 07:27

Dokładnie, jeżeli nie mają zdrewniałej skorupki, to są dobre.

Smaczna_B

Zadanych pytań: 81

22.07.2014 18:00

Wyczytałam w internecie , że orzechówkę najlepiej robić z orzechów zerwanych przed Janem czyli przed 24 czerwca .Moim zdaniem teraz już za pózno.

Seba

Zadanych pytań: 1313

24.07.2014 08:47

Ja bym teraz nie ryzykował z robieniem orzechówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak