Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

20.12.2013 11:36

Zabieram się właśnie do pieczenia piernika staropolskiego i mam pytanie o temperaturę pieczenia. Widziałam kilka przepisów, które nie różnią się składnikami i proporcjami, ale za to są podane różne temp pieczenia- 160-170 st C przez 20min(??) i 180 przez niecałą godzinę? Ta pierwsza wydaje mi się nie do zrobienia- ciasto chyba w tak krótkim czasie i w takiej temp się nie upiecze- chyba że ciastka.. Ktoś ma doświadczenie w tym temacie?

Najlepsze odpowiedzi (3)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

20.12.2013 11:50

Bo to się piecze placki,każdy oddzielnie,chya,że chcesz upiec jeden wielki,to wtedy wiadomo i temperatura wyzsza i czas dłuzszy.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

20.12.2013 12:26

piernik piecze się podobnie jak babkę i druga wersja która podałaś jest zapewne dobra :)

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

20.12.2013 11:39

ja mam przepis zgodnie z którym należy piec 180C przez 50 minut

Odpowiedzi (12)

gosia56

Zadanych pytań: 466

20.12.2013 11:37

piekłam ostatnio piernik z marmoladą 175 st około45 minut

olla85

Zadanych pytań: 24

20.12.2013 11:43

Nie piekłam takiego piernika, ale z tego co wiem, ciasto dzieli się na 3 części i każdą z tych części należy piec 15-20 min w temp. około 170°C, więc w tym wypadku ten krótki czas pieczenia jest jak najbardziej prawidłowy.

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

20.12.2013 11:46

Ja piekę 45-50 minut w 180 stopniach :)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

20.12.2013 12:35

Podzieliłam na trzy części, tak jak należy to robić, tak jak napisane jest w przepisie. Każda jest gruba na około 3cm. tak czy inaczej dzięki za rady.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

20.12.2013 12:38

Ja bym piekła do 45 minut w 170 st

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

20.12.2013 13:16

margo1- właśnie tak też zrobiłam :)

Mniam

Zadanych pytań: 87

20.12.2013 14:42

Mój już upieczony. Blaty o grubości 5mm piekłam 20min w 170*C

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

20.12.2013 15:53

Piecz go w 180 stopniach C przez 50 minut.

SmacznaPyza

Zadanych pytań: 1620

20.12.2013 16:45

zależy jak grube blaty ciasta będziesz piekła

mufinka79

Zadanych pytań: 303

20.12.2013 17:44

Ja piekę w temperaturze ok.180 przez około 15-20 minut, wychodzi wspaniały :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak