Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

misia53

Zadanych pytań: 339

13.09.2013 16:41

Zadam pytanie nawiązując do poprzedniego pytania zadanego przez Liska- Dlaczego nalewacie wody do pasteryzacji słoików tylko tyle, aby nie zakryła ona zakrętek?

Najlepsze odpowiedzi (3)

misia53

Zadanych pytań: 339

13.09.2013 16:45

Zapomniałam dopisać ,że zdarza mi się choć z reguły dobieram równe słoiki ale jednak nie zawsze mam takie i pasteryzuję ,gdy te małe są zawsze całe pod wodą ..... i tak ładnie podczas gotowania sobie bulki puszczają i nic złego się nie dzieje

misia53

Zadanych pytań: 339

13.09.2013 16:47

sorry... takie pytanie zadała beatkaa

berys18

Zadanych pytań: 1434

13.09.2013 17:23

ja tak robię, bo tak mnie nauczyła mama

Odpowiedzi (15)

beatkaa153

Zadanych pytań: 21

13.09.2013 16:56

U mnie tak zawsze pasteryzuje mama że słoiki są jednej wielkości i zalane do ok 3/4 wysokości i ja tez tak gotuję a całe wodą zalewa moja teściowa pytałam dlaczego nie umiała mi wytłumaczyć i z ciekawości zadałam takie pytanie na Doradcy jak pasteryzują inni a czy to jest jakaś różnica sama nie wiem:)

Habibi

Zadanych pytań: 690

13.09.2013 17:01

Mnie natomiast uczono, aby woda w garnku sięgała poziomem przynajmniej do poziomu zawartości słoika. Staram się, aby słoiki zalane były do miejsca, gdzie zaczyna się tzw. szyjka. Ale oczywiście zdarza się, że mniejsze słoiki również gotuję z większymi, wówczas są zalane w całości.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

13.09.2013 17:17

ja pasteryzuję różnej wielkości słoiki i nawet jeśli się uda to układam je piętrowo w garnku a wody leję mało dlatego że moja mama też tak gotowała i zawsze mówiła że jak się leje ponad nakrętkę czyli zalewa całe wodą to ta woda dostaje się do wnętrza słoika czy tak jest ni wiem nie praktykuję :)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

13.09.2013 17:18

znowu byk miało być nie wiem sorry :)

SmakolykiJoanny

Zadanych pytań: 115

13.09.2013 17:32

Ja robię tradycyjnie do połowy słoika i gotuje 10-15 minut zależy co :)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

13.09.2013 17:33

ogórki do kiszenia w słoiku czy na małosolnych w baniaku "gazują", gdy dasz full wody to będzie wyciekać ze słoika a nawet może go rozwalić....woda musi mieć miejsce na "gazowanie", czasem jak się odkręca już ukiszone ogórki to słychać tak jakbyś odkrecała wode gazowaną...

teresa18

Zadanych pytań: 502

13.09.2013 17:34

myślę, że większość z nas sprawdzony sposób gotowania przetworów wyniosła z domu i nie umie wytłumaczyć dlaczego tak a nie inaczej

gosia56

Zadanych pytań: 466

13.09.2013 17:42

tak gotowała słoki moja mama i ja tez tak gotuję nigdy nie zalewałam jeszcze tak mocno

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

13.09.2013 18:34

ja zawsze zalewam do 3/4 wysokości słoików

plocia

Zadanych pytań: 561

13.09.2013 19:04

Ja zawsze zalewam do główki, tam gdzie zwęża się słoik i zaczynają się rowki do zakrętki, wiele lat tak robię i zawsze jest ok.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak