Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Jadwiga/Jaga85

Zadanych pytań: 26

01.11.2013 15:42

Zakalec-dlaczego powstaje i jak się go ustrzec?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

01.11.2013 16:02

Mi się zdarzył na spodzie sernika, myślę że ser lub margaryna miała dużo wody

Renata9

Zadanych pytań: 329

01.11.2013 15:44

dobre pytanie, też bym chciała wiedzieć, myślę, że po części zależne jest to od mąki

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

01.11.2013 15:52

mnie się zdarzał jak piekarnik źle grzał

Odpowiedzi (13)

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

01.11.2013 15:44

rzadko mi się zdarza,sama bym chciała wiedzieć co jest powodem jego powstania

okrysia

Zadanych pytań: 79

01.11.2013 15:54

w/g mnie powodem zakalca jest margaryna, tanie margaryny mają w sobie duzo wody chetnie poczytam jakie doswiadczenia z zakalem maja inne osoby

iwi

Zadanych pytań: 115

01.11.2013 16:02

Dobrze byłoby się dowiedzieć dlaczego znów do wyrzucenia;)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

01.11.2013 16:21

Dobre pytanie, bo to nic dobrego gdy się pojawia on w cieście, na pewno winna temu jest mąka, margaryna.

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

01.11.2013 16:51

może ciasto proszkowe za rzadkie, a drożdżowe za dużo drożdży lub źle wyrobione?

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

01.11.2013 16:54

zadałaś pytanie za milion dolców, myślę,że gdyby były skuteczne metody unikniecia zakalców, nie byłoby ich :) a tak raz na jakiś czas są naszą zmorą :)

kate.500

Zadanych pytań: 1516

01.11.2013 17:38

zakalce powstaje kiedy sie bardzo starasz ;)

kate.500

Zadanych pytań: 1516

01.11.2013 17:50

tzn zakalec powstaje kiedy bardzo starasz sie, zeby ciasto sie udalo ;)

borgia

Zadanych pytań: 89

01.11.2013 19:37

Chi chi chi... Kate.500 - bomba. W końcu coś wesołego. Tak naprawdę jest kilka powodów powstawania zakalca - od niedopieczenia, po zły stosunek składników, rodzaj użytych składników (mąka ma znaczenie i dlatego niektóre bardziej nadają się na kluchy niż do ciast), czy też użycia mokrych owoców - co bardzo często się zdarza. Są przecież jednak zwolennicy takich ciast. Brownies zresztą wiele osób lubi :). Takie właśnie zakalcowate...

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

01.11.2013 21:40

może być poprzez źle wyrobione ciasto lub niedopieczone albo przedobrzone np.za dużo owoców

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak