Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

06.08.2016 09:52

Zgłębiam tajemnice suszonych pomidorów. Spotkałam się z poradą, żeby wysuszone pomidory zakwasić niewielką ilością octu /winnego lub normalnego/ i dopiero później oprószyć ziołami, przełożyć do słoików i zalać oliwą - czy też tak robicie ? I drugie pytanie: pomidory w słoikach zalewam gorącą oliwą - pomidorów wkładam ok. 2/3 słoika, oliwy do pełna, zakręcam i odstawiam do góry dnem. Pomidory pochłaniają oliwę i po postawieniu słoika poziom oliwy spada i wierzchnie pomidory nie są już nią zalane - czy one nie zaczną się psuć ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

gosia56

Zadanych pytań: 466

07.08.2016 11:16

Bardzo cenne rady na suszone pomidorki moze skorzystam ;)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

07.08.2016 11:55

porady się przydadzą

Doradczyni.Smaku

Zadanych pytań: 0

09.08.2016 19:52

ja też skrapiam octem balsamicznym bo są dużo smaczniejsze

Odpowiedzi (15)

Habibi

Zadanych pytań: 690

06.08.2016 10:29

Używam octu jabłkowego lub balsamico. Ale też dodatkowo oprószam je solą morską i koniecznie niewielką ilością cukru. Podobnie robię z pomidorami pieczonymi, co suszonymi. W ten sposób wzmacnia się ich smak - zwłaszcza drobnych pomidorków koktajlowych, których niektóre odmiany są raczej jałowe i mało wyraziste. Kiedy już są zalane i zapasteryzowane, to nie powinno się nic dziać. Gorzej z tymi, które są tylko zalane i nie poddane pasteryzacji - wówczas należy dopełnić olejem/oliwą.

Mniam

Zadanych pytań: 87

06.08.2016 11:10

Nie zakwaszam suszonych pomidorów. Suszę je oprószając wcześniej solą, a później przekładam do słoików z ziołami i w miarę luźno, nie upychając. Po zalaniu oliwą coś tam wystaje ponad powierzchnię, ale nic im się nie dzieje. Słoiki się same zamykają, bo oliwa jest gorąca (nie gotuję jej)

Habibi

Zadanych pytań: 690

06.08.2016 11:40

dopiero dokładnie doczytałam pytanie - ja zakwaszam przed suszeniem/pieczeniem, a nie po nim

Renata9

Zadanych pytań: 329

06.08.2016 11:53

Nigdy jeszcze sama nie suszyłam pomidorów, ale Wasze rady są świetne, dziękuję :-)

Róża1

Zadanych pytań: 7

06.08.2016 14:57

ja też noigdy nie suszyłam pomidorów , ale Wasze rady są super !!!

benka

Zadanych pytań: 15

06.08.2016 19:04

Ja robię tak jak Mniam i nigdy mi się jeszcze nie popsuły, ważne aby wkładać do słoików pomidorki ładnie podsuszone.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

06.08.2016 21:41

Dzięki za pomocne rady:)

Diana Rusiłowicz

Zadanych pytań: 46

07.08.2016 01:09

Czytając wasze opisy chyba zacznę robić te pyszności ;)

mysza75

Zadanych pytań: 96

07.08.2016 10:42

Nie polewam octem żadnym, dodaję tylko sól i zioła i czosnek do słoiczka. Pomidory zalewam do pełna oliwą z oliwek gorącą odwracam do góry dnem. Nic się nie dzieje z pomidorami które nie są z góry oliwą przykryte. Ja swoje przechowuje w lodówce całą zimę.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

08.08.2016 11:53

cenne rady dziękuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak