Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Czarnula87

Zadanych pytań: 83

16.09.2013 14:09

Zrobiła 4 dni temu powidła śliwkowe, zapominałam je pasteryzować.Czy mogę teraz włożyć słoiki do piekarnika???żeby je pasteryzować???? czy już nie wolno bo się zepsują???

Odpowiedzi (17)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

16.09.2013 15:18

ja nie pasteryzuję nigdy słoików z powidłami jak wkładałaś jeszcze gorące powidła do słoika i szczelnie zakręcałaś to powinny trzymać sprawdź po nakrętkach jeśli się wciągnęły to na pewno nic się nie stanie :)

borgia

Zadanych pytań: 89

16.09.2013 15:19

Jeśli wrzuciłaś gorące do słoików, i zakręciłaś natychmiast to nie powinny się zepsuć. Również nie pasteryzuję ani dżemów, ani powideł. Ale jak się boisz - zwłaszcza gdy robiłaś powidła bez cukru - w każdej chwili możesz to zrobić.

misia53

Zadanych pytań: 339

16.09.2013 15:38

u mnie różnie z tym bywa ... jeśli dobrze wysmażę to tylko gorące zakręcam i już a jesli mniej czasem też oszczędzm na cukrze to dla pewności zagotowuję i nigdy mi się nie zdarzyło zeby mi sfermentowały

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

16.09.2013 15:50

Tak, możesz to zrobić i nic się do tej pory nie zepsuło.

SmakolykiJoanny

Zadanych pytań: 115

16.09.2013 16:09

Zrób nie popsują się :)

Monika58

Zadanych pytań: 299

16.09.2013 16:23

można nie pasteryzować jeśli gorące przełożysz do słoików

alaaa

Zadanych pytań: 201

16.09.2013 20:08

pewnie że możesz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak