Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

mzap88

Zadanych pytań: 4

12.09.2014 16:06

zrobiłam dzisiaj fajne ciasto z kruszonką. Niestety przy krojeniu, kruszonka odpada ;/ Dlaczego?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Seba

Zadanych pytań: 1313

13.09.2014 13:38

może za dużo dałaś mąki i wtedy jest sucha i odpada

Grażyna13

Zadanych pytań: 849

12.09.2014 19:27

pewnie za sucha, za dużo mąki w stosunku do tłuszczu

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

13.09.2014 12:48

bo jest mega krucha ;) jak ciacho postoi to zrobi się wilgotna i bedzie sie łatwiej kroić

Odpowiedzi (17)

gosia56

Zadanych pytań: 466

12.09.2014 16:27

Zawsze jakaś kruszonka odpadnie ale trudno odpowiedziec bo nie wiadomo na czym jest ta kruszonka ;)

Helena63

Zadanych pytań: 14

12.09.2014 16:51

to zależ z jakiego przepisu na kruszonkę korzystasz.musisz wypróbować kilka by dowiedzieć jaka ci odpowiada.ja staram się robić taką mokrą,bo wtedy trzyma się ciasta.zauważyłam że kruszonka zależy też od tego jakiego tłuszczu używasz.najlepsza kruszonka wychodzi mi z masła

Konczi

Zadanych pytań: 632

12.09.2014 16:57

też się nad tym zastanawiałam dlaczego mi odpada ale rada @Helena63 cenna - dziękuję

Habibi

Zadanych pytań: 690

12.09.2014 17:06

Czasami powodem jest zbyt sucha (twarda) struktura kruszonki lub zbyt zwarte i sprężyste ciasto.

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

12.09.2014 17:12

Jeśli to nie jest ciasto z owocami ,to mależy je najpierw posmarowa roztrzepanym jajkiem i dopiero położyć kruszonkę.Zawsze troszkę przygniatam ją do ciasta dłonią.ja nie zawsze robię kruszonkę z masła(chociaż jest najlepsza) używam też do niej margaryny KASIA

Alex_M

Zadanych pytań: 119

12.09.2014 18:22

ja 'przyklejam' kruszonkę do np. chałki. smaruję jajkiem i wtedy posypuję kruszonką, leciutko dociskam.

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

12.09.2014 19:06

myśle ze zależy z jakiego tłuszczu robisz

Margo1

Zadanych pytań: 2141

12.09.2014 19:55

Mi też nie raz podczas krojenia kruszonka odpada ,ja daje z tłuszczu masło ,ale mi to nie przeszkadza

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

12.09.2014 19:58

Kruszonka odpada, bo może jest za sucha- ma mało tłuszczu, a dużo mąki i od tego z jakiego jest tłuszczu-masła, czy margaryny ?

Janina

Zadanych pytań: 159

12.09.2014 20:00

Robię kruszonkę z masłem albo po połowie masło ze smalcem ze smalcem. Jest dobra;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak