Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Konczi

Zadanych pytań: 632

02.09.2015 13:27

Żurek - kupiłem dzisiaj żurek w butelce, wstrząsałam by wlać do wywaru, otwieram nad garnkiem a on mi po otworzeniu z buzował ... Spotkaliście się z taką sytuacją? Mam wrażenie że ten żurek był zepsuty mimo daty przydatności ..

Najlepsze odpowiedzi (3)

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

02.09.2015 16:17

Czasem jak źle przechowują to tak fermentuje... pewnie stał w za gorącym pomieszczeniu. Ja zwykle testuje smakowo czy dobry czy nie...

misia53

Zadanych pytań: 339

02.09.2015 21:51

Konczi, ja zawsze po otwarciu butelki , słoiczka czy woreczka próbuję , bo są rożnie kwaśne , nieraz sam ocet więc trzeba wiedzieć co się daje do garnka.

Klausia

Zadanych pytań: 251

02.09.2015 21:14

Nie nadaje się już pewnie.

Odpowiedzi (35)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

02.09.2015 14:25

Może był nieszczelnie zamknięty albo stał długo w pełnym słońcu. Najgorsze co być może: ochota na pomidorówkę, wszystko przygotowane a tu się okazuje, że nowo otwarty koncentrat na wierzchu spleśniały /już kiedyś taki właśnie kupiłam/ lub taka przygoda jak z Twoim żurkiem.

Jumper123

Zadanych pytań: 24

02.09.2015 14:33

nigdy nie mialem jeszcze takiej sytuacji napewno było cos z nim nie tak

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

02.09.2015 14:53

jeżeli buzuje to jest skwaśniały i gazy uchodzą, tylko wyrzucić, źle był przechowywany

Margo1

Zadanych pytań: 2141

02.09.2015 15:14

Tak, spotkałam się z tym poszłam do piekarni gdzie kupiłam , Pani powiedziała,że został przywieziony wczoraj i jest świeży, użyłam go do barszczu i nic mi nie było.

dom-agi

Zadanych pytań: 2

02.09.2015 15:50

Nie spotkałam się z taką sytuacją, ale najczęściej wykorzystuję swój zakwas, z butelki robiłam 2 razy.

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

02.09.2015 16:30

sprawdz lepiej czy nie jest juz zepsuty pomimo daty przydatności

gosia56

Zadanych pytań: 466

02.09.2015 16:34

nigdy nie kupuję takiego w butelce ale wiadomo ze zurek będzie miał gazy i po wstrząsnięciu moze buzować

anemon

Zadanych pytań: 163

02.09.2015 16:47

Nie kupuję zakwasu na żurek, ale że on "buzuje", jak napisałaś, to rzecz naturalna. Skoro tak gwałtownie "buzował", to pewnie w sklepie lub w drodze ze sklepu było zbyt gorąco. Jeśli nie ma pleśni, to znaczy, że możesz spokojnie gotować żurek.

Janina

Zadanych pytań: 159

02.09.2015 16:55

Myślę, że mógł być nie dokiszony i dlatego buzował. Ja robię w słoiku im jak się kisi to czasem zamieszam, żeby równo farmentował to właśnie tak się zachowuje, że gazuje;)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

02.09.2015 17:49

nigdy nie miałam takiej sytuacji bo nie kupuję takiego żurku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak