Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe

Nie jest poznana dokładna historia drożdży. Pewne jest, że właściwości odżywcze drożdży były szeroko rozpowszechnione już w starożytnym Egipcie . Z ciasta drożdżowego sporządza się różnego rodzaju wypieki słodkie i słone.

W przypadku ciast drożdżowych środkiem spulchniającym są drożdże powodujące proces fermentacji .

Surowcami podstawowymi do wyrobu ciasta są :

  1. mąka
  2. drożdże
  3. mleko
  4. cukier
  5. jaja
  6. tłuszcz

Pożywkę dla drożdży stanowią węglowodany , białko i sole mineralne , wskazane jest więc przyrządzanie ciasta na mleku , z dodatkiem cukru.

Ciasto drożdżowe sporządza się metodą  jednofazową , dwufazową i trójfazową.

  • jednofazowa jest rzadko praktykowana, polega na wymieszaniu całej mąki z pozostałymi składnikami.
  • dwufazowa jest właściwszą i częściej stosowaną , polega na wcześniejszym przygotowaniu rozczynu drożdżowego
  • trójfazowa polega na zaparzaniu mąki gorącym mlekiem, tak zaparzona masa staje się podstawą do sporządzenia rozczynu.

Wypieki sporządzane z ciasta parzonego mają delikatny smak i utrzymują dłużej świeżość.

Wyrabianie ciasta ma tu duże znaczenie , wówczas bowiem  następuje połączenie składników , a także wprowadzona zostaje do ciasta duża ilość powietrza , co wpływa w znacznym stopniu na jego pulchność. Dopiero pod koniec wyrabiania należy wlewać stopniowo tłuszcz.

 Ciasta drożdżowe pieczemy 

  • małe           10 -15 minut   ( tem. 180-200 C)
  • średnie      30-45 minut   ( tem. 160-180 C)
  • większe     50-60 minut   ( tem. 160-180 C)

Dziś Wam prezentuję ciasto " Najeżone"

Ciasto

mąka pszenna 1 kg 
żółtka 4 sztuki 
cukier 100 g 
drożdże 10 dag 
mleko 2 % 320-340 ml 
olej rzepakowy 110 ml 
białko do smarowania
1 łyżeczka miodu

posypka
zmielone orzechy lub cynamon z cukrem

 

Mąkę przesiewamy do miski , robimy wgłębienie i wkruszamy w nie drożdże, posypujemy łyżeczką cukru. Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy miód., żółtka ubijamy z resztą cukru. Gdy drożdże lekko podrosną , do mąki dodajemy letnie mleko , ubite żółtka i na końcu olej. Ciasto bardzo dokładnie ugniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy , lub cztery części. W rękach lepimy jakby sporą łezkę. Ciasto nacinamy nożyczkami od cieńszej strony.

2.

Po nacięciu całego ciasta , przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy bo ciasto dalej rośnie. Wyjdą nam 3 większe lub 4 mniejsze ciasta. Gdy ciasto na blaszkach podrośnie , nacięte miejsca ( kolce) smarujemy białkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką cukru. Posypujemy orzechami lub cynamonem z cukrem. Pieczemy w 180 C ok.25-35 minut.

 Ciasto " Najeżone" - Krok 2

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak