W przypadku ciast drożdżowych środkiem spulchniającym są drożdże powodujące proces fermentacji .
Surowcami podstawowymi do wyrobu ciasta są :
- mąka
- drożdże
- mleko
- cukier
- jaja
- tłuszcz
Pożywkę dla drożdży stanowią węglowodany , białko i sole mineralne , wskazane jest więc przyrządzanie ciasta na mleku , z dodatkiem cukru.
Ciasto drożdżowe sporządza się metodą jednofazową , dwufazową i trójfazową.
- jednofazowa jest rzadko praktykowana, polega na wymieszaniu całej mąki z pozostałymi składnikami.
- dwufazowa jest właściwszą i częściej stosowaną , polega na wcześniejszym przygotowaniu rozczynu drożdżowego
- trójfazowa polega na zaparzaniu mąki gorącym mlekiem, tak zaparzona masa staje się podstawą do sporządzenia rozczynu.
Wypieki sporządzane z ciasta parzonego mają delikatny smak i utrzymują dłużej świeżość.
Wyrabianie ciasta ma tu duże znaczenie , wówczas bowiem następuje połączenie składników , a także wprowadzona zostaje do ciasta duża ilość powietrza , co wpływa w znacznym stopniu na jego pulchność. Dopiero pod koniec wyrabiania należy wlewać stopniowo tłuszcz.
Ciasta drożdżowe pieczemy
- małe 10 -15 minut ( tem. 180-200 C)
- średnie 30-45 minut ( tem. 160-180 C)
- większe 50-60 minut ( tem. 160-180 C)
Dziś Wam prezentuję ciasto " Najeżone"
Ciasto
mąka pszenna 1 kg
żółtka 4 sztuki
cukier 100 g
drożdże 10 dag
mleko 2 % 320-340 ml
olej rzepakowy 110 ml
białko do smarowania
1 łyżeczka miodu
posypka
zmielone orzechy lub cynamon z cukrem
Mąkę przesiewamy do miski , robimy wgłębienie i wkruszamy w nie drożdże, posypujemy łyżeczką cukru. Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy miód., żółtka ubijamy z resztą cukru. Gdy drożdże lekko podrosną , do mąki dodajemy letnie mleko , ubite żółtka i na końcu olej. Ciasto bardzo dokładnie ugniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy , lub cztery części. W rękach lepimy jakby sporą łezkę. Ciasto nacinamy nożyczkami od cieńszej strony.
2.
Po nacięciu całego ciasta , przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy bo ciasto dalej rośnie. Wyjdą nam 3 większe lub 4 mniejsze ciasta. Gdy ciasto na blaszkach podrośnie , nacięte miejsca ( kolce) smarujemy białkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką cukru. Posypujemy orzechami lub cynamonem z cukrem. Pieczemy w 180 C ok.25-35 minut.