Młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, szczególnie dla osób odchudzających się, a to dzięki dużej zawartości błonnika.
Skąd jeszcze te właściwości odchudzające?
Przede wszystkim z faktu że sproszkowany jęczmień wywołuje uczucie sytości zaraz po zjedzonym posiłku i oczyszcza jelita z toksyn, dzięki czemu unikamy problemów z zaparciami.
O zielonym proszku powinny pamiętać osoby nie jedzące mięsa, bo zawiera witaminę B12, a właśnie tej witaminy głównie im brakuje. Młody jęczmień działa też przeciwzapalnie i dezynfekująco więc osoby borykające się z nieświeżym oddechem nie powinny go unikać. Dzięki tym właściwościom przyspiesza leczenie licznych zmian takich jak trądzik, opryszczka. Młody jęczmień pomocny jest w leczeniu owrzodzeń, łagodzi bóle żołądkowe.
Warto wiedzieć że zawiera więcej wit. C niż sok z pomarańczy, oraz więcej beta-karotenu niż marchewka.
Najczęściej używa się go jako dodatek do soku, wody, jogurtu czy zupy.
1-2 łyżeczki proszku mieszamy z 200 ml wody lub soku (woda nie może być gorąca, bo uciekną nam witaminy) . Mieszaninę najlepiej pić 20-30 minut przed jedzeniem.
Ale ja mam dla Was inne propozycje wykorzystania tego zielonego proszku.
Dorsz w chrupiącej zielonej panierce na słodkich buraczkach
-
filet z dorsza świeży 230gbułka tarta 1 pełna łyżkamąka pszenna 1 pełna łyżkamłody jęczmień sproszkowany 1/4 łyżkisól 1 płaska łyżeczkaprzyprawa do ryb 1 płaska łyżeczkasmalec do smażeniaburaki ugotowane 250 goliwa z oliwek 1,5 łyżeczkiocet balsamiczny 1/2 łyżeczkisok z cytryny do smakusól do smakucukier szczyptamiód prawdziwy ok. 1 łyżeczka
kasza jaglana 80 gsól szczypta -
W takiej panierce obtaczamy pokrojone ryby. Smażymy na smalcu do zrumienienia.
Oliwę mieszamy z octem, cukrem, solą, miodem i sokiem cytrynowym, dokładnie mieszamy i mamy sos do buraczków. Należy tylko pamiętać że sos powinien być lekko słodkawy.Ugotowane buraki kroimy w plasterki i rozkładamy na talerzu.
Po środku wykładamy kaszę a na nią kawałki ryby.
Buraczki polewamy sosem.Zielone jabłkowo-imbirowe " Niebo"
-
-
mąka pszenna 85 gmłody jęczmień sproszkowany 20 gjajka 3 sztukicukier 135 gcukier waniliowy 1/2 łyżeczkisól szczypta
masło 220 gorzechy laskowe 250 gmleko 2 % 250 mlcukier puder 60 gmiód prawdziwy 2 łyżki
jabłko kwaśne 1200 g ( bez gniazd)cukier 3 czubate łyzkigalaretka agrestowa 2 sztukiwoda 100 -130 mlImbir kandyzowanyok. 10 sztuk -
-
Mąkę mieszamy z młodym jęczmieniem i po łyżce dodajemy do ubitych jajek.
Ciasto pieczemy ok. 20 minut. Studzimy.Boki tortownicy 22 cm wykładamy folią i na spód kładziemy przestudzony biszkopt. Dobrze jest troszkę ściąć wierzch ciasta , aby lepiej widoczny był jego zielony kolor.Cząstki jabłek prażymy z dodatkiem wody i cukru, gdy zmiękną odstawiamy z palnika dodajemy posiekany imbir i wsypujemy galaretki, dobrze mieszamy. Gdy lekko przestygnie wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki.Do gorącego mleka wsypujemy drobno zmielone orzechy, dodajemy miód , mieszamy i studzimy. Część całych orzechów zostawiamy do dekoracji.
Do ubitego masła dodajemy po łyżce cukier puder i ostudzone orzechy.
Masę przekładamy na stężałe jabłka. Całość wstawiamy do lodówki.
Potem zdejmujemy folię , orzeszki polewamy płynnym miodem.
Ciasto drożdżowe
ciasto -
-
mąka pszenna 350 gdrożdże 35 gjajka 2 małecukier 40 gmleko 2 % 125-130 mlcukier waniliowy 1/2 łyżeczkiolej rzepakowy 40 mlmiód prawdziwy 1 łyżeczkamłody jęczmień sproszkowany 1 płaska łyżeczkamleko 2 % 1-2 łyżkiżółtko jaja do smarowania
-
jabłko 1-2 sztukiImbir kandyzowany3-4 cząstki
-
Gdy ciasta wyrosną , obrać jabłka i pokroić w cienkie plasterki.
Ciasto jasne rozwałkować i wyłożyć na blaszkę 33 x 10 cm , posypać mąką kukurydzianą , rozłożyć plasterki jabłek i drobno pokrojony imbir.Z ciasta zielonego zrobić długi wałeczek, lekko go spłaszczamy, pośrodku umieszczamy długą wykałaczkę i wycinamy listki. Gałązkę przekładamy na środek ciasta, resztkami które zostały okładamy boki.
-
-