Czosnek to bylina która rośnie prawie we wszystkich strefach klimatycznych. Lubi dużą wilgotność gleby i duże nasłonecznienie.
Wystarczy zjadać tylko jeden ząbek czosnku dziennie, a wpłynie on korzystnie na nasz poziom cholesterolu, obniży "złe" a zwiększy "dobre" stężenie i zmniejszy ciśnienie krwi nawet o 10 %.
Doskonale chroni nas przed zawałem i udarem, ma właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny.
Zalety czosnku:
- wspomaga trawienie
- zapobiega i zwalcza infekcje układu oddechowego
- niszczy pasożyty jelit
Wada tylko jedna- nieprzyjemny zapach po jego spożyciu.
Są jednak sposoby na pozbycie się tego zapachu:
- żucie zielonej natki pietruszki, lub listki lubczyku
- ssanie goździka, ziarna kawy, jałowca
- popicie czosnku jogurtem lub mlekiem
MOJE PROPOZYCJE
WINO CZOSNKOWE
10 dag czosnku
5 goździków
30 ziaren kolendry
3 łyżki miodu
gałka muszkatołowa
0,5 l octu winnego
Obrane ząbki czosnku wycisnąć lub rozetrzeć na drewnianej desce. przyprawy zmielić (utłuc), wymieszać z miodem i roztartym czosnkiem. Ocet winny przegotować i gdy będzie letni zalać nim czosnek z przyprawami.
Idealnie byłoby robić to w kamiennym naczyniu, jak moja babcia.
Ja robiłam to w garnku. Więc garnek szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym miejscu na 10 dni. Ja wyniosłam do piwnicy.
Po tym czasie przecedzić. Najlepiej zrobić to przez bandaż elastyczny, każdy go ma w domu, potem wystarczy uprać i jest gotowy do ponownego użycia ......w kuchni, nie na ranę :)
Następnie przelać do ciemnych buteleczek . Po przecedzeniu część osadza się na dnie, to naturalny nalot jak w soku pomarańczowym, wystarczy wstrząsnąć. Ale jeśli nalotu będzie zbyt dużo można jeszcze raz zlać.
Kurację zaczynamy od 1-2 kropli dziennie i systematycznie zwiększamy dawki do 1 czy 2 łyżeczek dzinnie.
Podudzia zapakowane w ciasto
Ciasto:
-
mąka pszenna 200 G
-
drożdże 20 g
-
mleko 70 ml letniego
-
olej rzepakowy 25 ml
-
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
-
majeranek Prymat 1 łyżeczka
-
cząber 1/3 łyżeczki
-
pieprz cytrynowy 1/3 łyżeczki
-
żółtko jaja
nadzienie:
-
podudzia z kurczaka2 sztuki bez skórki
-
ziemniaki 3 średniej wielkości + łyżka mąki
-
ząbki czosnku 2-3 sztuki
-
cebula biała 1 spora
-
oliwa z oliwek 1 łyżka
-
sól do smaku
-
majeranek Prymat 1 łyżeczka
-
pieprz cytrynowy ok. 1/2 łyżeczki
-
czosnek staropolski Prymat ok. 1/3-1/2 łyzeczki
-
szynka wędzona 2 plastry
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Do przesianej mąki wkruszamy drożdże, posypujemy szczyptą cukru , polewamy odrobiną mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn podrośnie dodajemy przyprawy, żółtko, resztę mleka , olej i zagniatamy ciasto. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie siekamy cebulę. Podudzia pozbawiamy błonek i oczyszczamy kostkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na łyżce oliwy przesmażamy najpierw samą cebulę, potem dodajemy czosnek , sól i jeszcze chwilę smażymy. Cebulę zdejmujemy z patelni , dodajemy do schłodzonych ziemniaków a na patelni podsmażamy osolone i popieprzone podudzia. Mięso rumienimy z każdej strony, w sumie ok. 10-15 minut, studzimy. Ziemniaki tłuczemy razem z cebulką, dodajemy mąkę, majeranek, pieprz, i czosnek, mieszamy.
Na środek ciasta kładziemy plaster szynki, potem część nadzienia ziemniaczanego, na nie stawiamy podudzie i przykrywamy nadzieniem.
Ciasto unosimy do góry i związujemy, zwiniętym paskiem z papieru do pieczenia. Nie wiążemy bardzo ściłso, aby para mogła swobodnie ulatniać się.
Sakiewki stawiamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, jak podrosną pieczemy w 170-160 C, około 45-50 minut.
Kolorowa zapiekanka mięsna (podwójnie czosnkowa)
ciasto:
-
mąka pszenna 220 g
-
mąka kukurydziana40 g
-
drożdże świeże 20 g
-
cukier szczypta
-
olej rzepakowy 3,5 łyzki
-
mleko 2 % 120 ml
-
przyprawypomidorowo-czosnkowa 1 łyzeczka
-
czosnek niedźwiedzi 1/2 łyżeczki
-
sól 1 łyżeczka
mięso:
-
łopatka wieprzowa400 g
-
cebula biała 1/2 dużej
-
sól 5 g 1 pł.łyżeczka
-
pieprz 1/2 pł. łyżeczki
-
przyprawypomidorowo-czosnkowa 1 pł. łyżeczka
-
kasza manna 1 łyżka 13 g
-
jajko 1 sztuka
nadzienie do mięsa
-
fasola czerwona z puszki 3-4 łyżki
-
groszek konserwowy3-4 łyżki
reszta:
-
natka pietruszki 22 g ok. 1 pęczka
-
lubczyk świeży 16 g
-
czosnek marynowany6-8 ząbków
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, w środku robimy zagłębienie, wkruszamy tam drożdże, posypujemy cukrem i polewamy 2 łyżkami letniego mleka.
Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy przyprawy, mleko i olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mięso mielimy, dodajemy posiekaną cebulę i resztę przypraw. Jajko lekko rozmącamy i wlewamy do mięsa, mieszamy tylko do połączenia się składników.Z wyrośniętego ciasta odrywamy ok. 1/5 część i zostawiamy na wierzch zapiekanki.
Resztą ciasta wykładamy spód i boki foremki ( 21 cm), wysmarowanej margaryną.
Na spód ciasta kładziemy połowę zieleniny.
Mięso delikatnie mieszamy z fasolą i groszkiem, lekko dociskając rozkładamy na natce z lubczykiemMięso przykrywamy drugą połową zielenimy i przepołowionymi ząbkami czosnku marynowanego. Dokładnie zawijamy boki, z pozostałego ciasta robimy wierzch , postawiając wolne miejsca na parowanie .
Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 170-180 C.