LUBCZYK a dokładnie lubczyk ogrodowy to mrozoodporna bylina należąca do rodziny selerowatych.
Korzenie i liście lubczyku wchodzą w skład kostek bulionowych i przyprawy do zup i mięsa typu " Magii ".
Lubczyk świetnie komponuje się z potrawami z ziemniaków , roślin strączkowych , kapusty czy szpinaku .
Wzbogaca smak i aromat wywarów mięsnych ( np. rosołu ).
I tu nasza rodzinna anrgdota.
Dawno , dawno temu moja siedmioletnia wówczas córka pomagała swojej babci gotować rosół . W pewnym momencie moja mama , jej babcia mówi :
" Ooo , nie mam magii ". Córka zareagowała natychmiast . Pobiegła do mnie na górę krzycząc :
" Mamo , daj lubczyk" . Ale zbiegając po schodach wołała do babci :
"Mam , mam magii ".
Rozbawiła nas tym do łez .
Zadziwiające jest jak młody umysł potrafi bez trudu przestawić się.
Wzięła lubczyk , zaniosła magii.
Wracając do lubczyku , jest on doskonałym dodatkiem do domowego twarożku lub masła ziołowego . Dobry do wieprzowiny i baraniny.
Jest bardzo wydajny.
Aby zapewnić potrawie słony posmak z nutą selera i cytryny , wystarczy dodać do niej kilka świeżych listków ziela.
Niestety lubczyk należy też do głównych winowajców powodujących alergię skóry.
Naparu , nie powinny pić kobiety w ciąży.
ZIOŁOWE KOSTKI LODU.
Proste do przygotowania , efektowne i wygodne. Wystarczy zioła posiekać i włożyć do foremek na kostki lodu. Zalać wywarem mięsnym lub warzywnym i mamy aromatyczne , zdrowe , własne ziołowe " kostki bulionowe ".
OTO KILKA MOJCH PRZEPISÓW.
Pierś w czerwonym winie zapiekana z warzywami
Ciasto
mąka pszenna 350 g
drożdże 35 g
1 duże żółtko jaja
mleko 2 % 150 ml
olej rzepakowy 35 ml
estragon 1 łyżeczka
sól ziołowa 1/2 łyżeczki
pieprz cytrynowy 1/3 łyżeczki
lubczyk świeży kilka listków
Farsz
marchewka z groszkiem 450 g ( mrożonka)
pierś z kurczaka 400 -450 g
Marynata do piersi
ocet winny 1 łyżka
ketchup pikantny 1 łyżka
zioła prowansalskie 1 czubata łyzeczka
ząbki czosnku 2 sztuki
sól do smaku
Pieprz kolorowy
Zalewa
śmietana 18 proc 200 ml
2 jajka
ser pleśniowy niebieski 65 g
pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
sól ziołowa 1 i 1/3 łyżeczki
czosnek staropolski 3/4 łyżeczki
zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
estragon 1/2 łyżeczki
W głębokiej salaterce mieszamy : wino , ocet , ketchup , zioła , przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i do tak powstałej marynaty wkładamy oczyszczone piersi. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Robimy ciasto. Do przesianej mąki dodajemy estragon, sól , pieprz i posiekane listki lubczyku. Po środku robimy dołeczek , wkruszamy drożdże , posypujemy je odrobiną cukru , polewamy 3 łyżkami ciepłego mleka . Odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok. 10 minutach dodajemy żółtko , resztę mleka i olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Marchewkę z groszkiem gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie , odcedzamy i studzimy. Na rozgrzanej patelni krótko przesmażamy mięso , w środku powinno być białe ale lekko niedopieczone. Jak odpocznie kroimy je w ok. 1-1,5 cm. plasterki.
Robimy zalewę. Śmietanę roztrzepujemy z jajkami , dodajemy pieprz , majeranek , sól , czosnek i ser pokrojony w drobną kostkę. Wszystko lekko mieszamy. Spód wysmarowanej i posypanej mąką tortownicy 21 cm. wykładamy większą częścią ciasta. Z reszty ciasta pokrywamy boki foremki na wysokość ok. 5 cm. Na dno kładziemy połowę marchewki z groszkiem , przykrywamą ją plasterkami mięsa , i przykrywamy drugą połową warzyw. Całość polewamy zalewą śmietanową , pieczemy w 180 C ok. 55-60 minut.
Ogórki nadziewane szynką i serkiem ziołowym
Dla 2-osób
1 przerośnięty ogórek
serek kanapkowy biały 165 g
lubczyk świeży 7-8 listków
koper świeży 5-6 gałązek
bazylia świeża 4-5 listków
szynka wędzona 8 plasterków
sól ziołowa szczypta
pieprz cytrynowy do smaku
pomidorki koktajlowe 2-4 sztuki
Gruntowy przerośnięty ogórek myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy , posypujemy solą ziołową , odwracamy wgłębieniem do dołu , aby pozbyć się nadmiaru soku. Końcówki lekko obcinamy , po bokach wycinamy wąskie rowki , dół ścinamy żeby ogórek był stabilny. Serek kanapkowy mieszamy z posiekamym lubczykiem , bazylią i koperkiem, lekko solimy i pieprzymy. Na każdą połówkę ogórka nakładamy 4 plasterki szynki , następnie nadziewamy kremem serowym. Na wierzch kładziemy połowki pomidorków. Smacznego.
Masło z lubczykiem i czosnkiem
masło 100 g
2-3 ząbki czosnku
dwie spore garście świeżego lubczyku
sól do smaku
Świaże listki lubczyku drobno siekamy. Miękkie masło ucieramy w moździerzu z odrobiną soli. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekamy lubczyk , wszystko rozcieramy. Masło przekładamy do pojemnika , zakrywamy i wkładamy do lodówki. Masłem smarujemy chleb , okraszamy ziemniaki , polewamy steki.
Zupa lubczykowa
15-20 g /4 łyżki posiekanego lubczyku
1-2 cebule białe
400 ml bulionu drobiowego
1 łyżeczka masła
3 łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól , pieprz
Białą cebulę obrać i dość drobno posiekać. Lubczyk lekko przepłukać , oberwać same listki. Cebulę zeszklić na maśle. Wsypać 4 pełne łyżki posiekanego lubczyku i 3 płaskie łyżki mąki. Lekko podsmażyć . Mieszając , wlać powoli bulion. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Dodać szklankę mleka , opcjonalnie sól ,pieprz, pogotować chwilę. Zupa -krem może być też podawana jako gęsty sos do makaronu.
Pierś z lubczykiem robiona na parze
Na dwie osoby
pierś z kurczaka 500 g
lubczyk świeży kilkanaście listków
masło lubczykowe
masło 60 g
lubczyk świeży kilkanaście listków
ząbki czosnku 2-3 sztuki
sól do smaku
Najpierw robimy masło lubczykowe. Miękkie masło rozcieramy z solą , dodajemy przeciśnięty czosnek i posiekany lubczyk. Wstawiamy do lodówki , albo nawet lepiej do zamrażalnika. Pierś z kurczaka dokładnie płuczemy , osuszamy i pozbawiamy błon i szkieletu. Pierś głęboko nacinamy nożem i wkładamy opłukane listki lubczyku. Obie połówki piersi solimy i gotyjemy na parze ok. 15 minut. W drugim pojemniku możemy gotować młode ziemniaki , w czasie gotowania skapie na nie troche aromatycznego soku z piersi. Zaraz po wyłożeniu mięsa i ziemniaków na talerz , wszystko okładamy zimnym masłem lubczykowym , które natychmiast rozpuści się tworząc wspaniały aromatyczny sos.