Na początek kilka słów na temat właściwości odżywczych ziemniaków.
W 100 g zawierają tylko od 70 kcal ( właśnie młode ) do 85 ( stare ).
Dostarczają niemal wszystkich witamin , najwięcej jest w nich witaminy C.
Czy wiecie , że ziemniaki , szczególnie młode , mają więcej tej witaminy niż jabłka czy dynie. Mają też nieco witamin : A , K , B1 ,B2 , B6 , i PP. Ziemniaki są obfite w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez , wapń i żelazo . Poza tym zawierają błonnik , który ułatwia trawienie i obniża poziom cholesterolu . Najwięcej witamin i minerałów jest tuż pod skórką . Młode ziemniaki wystarczy dobrze opłukać lub oskrobać , co pomaga nam zachować wartości odżywcze. Długie moczenie ziemniaków lub ich gotowanie w zbyt dużej ilości wody powoduje wypłukiwanie z nich witamin i minerałów. Warto je jeść póki są jeszcze młode. Młode ziemniaki świetnie smakują w mundurkach z koperkiem czy świeżymi ziołami , rozmarynem , tymiankiem . Są pysznym dodatkiem do botwinki.
Jednak ulubioną potrawą mojej mamy są młode ziemniaki z koperkiem , zsiadłym mlekiem lub jogurtem i sadzonym jajkiem. Nic tego nie przebije. Chociaż........
Ostatnio rozkochaliśmy się w różnych tartach , ciastach wytrawnych ,właśnie z owymi młodymi ziemniakami.
W sklepie zawsze wybieran te najmniejsze , doskonale wyglądają w wypiekach .
Oto kilka moich sprawdzonych przepisów .
Młode ziemniaki z słodką czerwoną cebulką
małe młode ziemniaki 300 g
sól do smaku
marynowana cebulka/ dressing
cebula czerwona 1 sztuka
musztarda francuska 1 pełna łyżka
oliwa z oliwek 1-2 łyżki
cukier brązowy 1 pełna łyżeczka
odrobina gorącej wody
szczypta soli
ocet balsamiczny 1 łyżeczka
1 cytryna
Posiekaną drobno cebulę przekładamy na sitko i przelewamy goracą wodą . Cebulę wkładamy do słoiczka , dodajemy cukier , sól , zalewamy gorącą wodą i octem balsamicznym . Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Może stać nawet cały dzień. Młode małe ziemniaczki dokładnie oczyszczamy pod wodą ( nie obieramy). Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy . Małą cytrynę czyścimy i wyparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok . Dodajemy do niej musztardę , oliwę i marynowaną cebulkę wraz z powstałym sokiem, dokładnie mieszamy. Jeśli jakimś cudem jest niewystarczająco słodkie można dolać miodu. Ziemniaki przekrawamy na pół i polewamy dressingiem. Smacznego.
Warzywny " Koszyk piknikowy"
Ciasto
mąka pszenna 500 g
drożdże 70 g
masło lub margaryna 100 g
mleko 2 % ok. 125-140 ml
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Nadzienie
ziemniaki młode ok.240 g
warzywa mrożone na patelnię z bazylią i tymiankiem 450 g
koper świeży
rukola kilka listków
Sos -zalewa
śmietana 18 proc 200 g
ser pleśniowy niebieski 60 g
czosnek staropolski 1/2 łyżeczki
sól ziołowa 1/2 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
1 jajko
pieprz cytrynowy 1/3 łyżeczki
Młode małe ziemniaki ugotować , ale tak żeby się nie rozpadały. Odlać , posypać świeżo posiekanym koperkiem i ostudzić. Warzywa ( marchew, cukinia, fasola szparagowa, papryka) usmażyć na patelni , zgodnie z instrukcją na opakowaniu , ostudzić. Śmietanę wymieszać z jajkiem i wszystkimi przyprawami , na koniec dodać drobno pokrojony ser pleśniowy. Sos wstawić do lodówki.
Robimy ciasto krucho- drożdżowe. Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku . Mąkę posiekać z tłuszczem , zrobić dołek , wlać drożdże, jajko , wsypać sól i zarobić dość miękkie ciasto. Przykryć ściereczką , aby nie obsychało i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Blaszkę ( 22 X 9 wysokość 7 cm.) smarujemy margaryną , posypujemy mąką. Spód blaszki możemy wyłożyć tylko rozwałkowanym ciastem. Ja wykładałam już plecionką , ale tak będzie łatwiej a spodu i tak nie widać. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość max. 1/2 cm. i tniemy na 2 cm. paski . Z ciasta robimy gęstą plecionkę i wykładamy boki blaszki , dobrze dociskając ciasto.
Na ciasto nakładamy papier do pieczenia , obciążamy kaszą lub grochem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ciasto w 180 C ok. 20 minut, zdejmujemy papier i jeszcze chwilę podpiekamy spód. Wyjmyjemy blaszkę . Na podpieczony spód nakładamy warstwę listków rukoli, następnie część ziemniaków z koperkiem , potem część warzyw. Lekko dociskamy i nakładamy następną warstwę ziemniaków i warzyw . Całość polewamy sosem i szybko wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 C ok. 50 -60 minut. Życzę smacznego.
Mięsna zapiekanka z młodymi ziemniakami i ogórkiem
Forma 19 cm.
Mięso
mięso mielone wieprzowe 500 g
chleb tostowy 1 kromka
liście selera 3-4 sztuki
lubczyk świeży 1-2 gałązki
sól ziołowa 1/2 łyżeczki
pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
czosnek staropolski 1/2 łyżeczki
1 małe jajko
Nadzienie
1 średnia marchewka
ziemniaki młode 8-9 sztuk
1-2 duże ogórki gruntowe
sól ziołowa
chleb tostowy 4 kromki ( na spód )
Kruszonka
chleb tostowy 4 kromki
lubczyk świeży 1-2 gałązki
natka pietruszki 1 garść
liście selera 2-3 sztuki
sól ziołowa szczypta
Oskrobane , opłukane młode ziemniaki i marchew gotujemy w osolonej wodzie maksymalnie 15-20 minut. Powinny być lekko al dente. Ostudzić. Wszystkie liście selera , lubczyku i natki pietruszki opłukać , osuszyć. Lekko przerośnięte ogórki pokroić w maksymalnie 1/2 cm. plastry , oprószyć solą . Ogórki grillujemy kilka minut z każdej strony . Studzimy. Obcinamy skórki z chleba tostowego . Jedną kromkę drobno kruszymy , dodajemy do mielonego mięsa. Następnie dodajemy posiekane listki selera , lubczyku , przyprawiamy solą , pieprzem i czosnkiem . Do mięsa wbijamy jajko i lekko łączymy składniki. Naczynie żaroodporne ( 19 cm.) smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą , spód wykładamy kromkami chleba tostowewgo. Na chleb kładziemy połowę masy mięsnej , przykrywamy plasterkami grillowanego ogórka .
Następna warstwa to połówki ziemniaków przełożone posiekaną marchewką. Na to nakładamy pozostałą część masy mięsnej. Miksujemy 4 kromki chleba tostowego , liście lubczyku , selera i natki pietruszki, dodajemy szczyptę soli i kruszonkę wysypujemy na mięso. Całość pieczemy ok. 50-60 minut w 180 C. Smacznego.
Tarta z młodymi ziemniakami
Ciasto.
mąka pszenna 150 g
masło 70 g
margaryna 30 g
1 żółtko jaja
tymianek 1/2 łyżeczki
majeranek Prymat 1/2 łyżeczki
sól 3/4 płaskiej łyżeczki
Nadzienie.
małe ziemniaki młode 170-200 g
śmietana 18 proc 200 ml
ser pleśniowy niebieski 130 g
pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
2 jajka
sól ziołowa szczypta
tymianek 1/2 łyżeczki
majeranek 1/2 łyżeczki
koper świeży 2-3 gałązki
szparagi zielone 2 sztuki
Ciasto. Do przesianej mąki , dodajemy , sól , zioła , pokrojone zimne masło i margarynę. Wszystko rozcieramy na kruszonkę , dodajemy żółtko i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki . Ziemniaki gotujemy w wrzącej osolonej wodzie.Studzimy. Nadzienie. Do śmietany dodajemy sól , tymianek , majeranek , pieprz cytrynowy . Śmietanę miksujemy dodając kolejno jajka, pokruszony ser niebieski . Na koniec wsypujemy posiekany koper, mieszamy łyżką. Szparagi obmywamy , suszymy , przełamujemy i lekko przesmażamy na oliwie . Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Tortownicę 21 cm. smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Chłodne ciasto wałkujemy i wykładamy na spód i boki tortownicy ( boki ok.3 cm). Spód ciasta nakłuwamy , nakładamy papier do pieczenia , obciążamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy ok. 10-15 minut, zdejmujemy papier i jeszcze chwilę zapiekamy wierzch. Wyjmujemy i studzimy. Gdy ciasto będzie prawie chłodne nakładamy ziemniaki, polewamy śmietaną i wykładamy przekrojone na pół szparagi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok. 40-50 minut.