Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żniwa szparagowe

Sezon na szparagi jest krótki trwa tylko kilka tygodni , dlatego śpieszmy się z wprowadzeniem ich do naszego menu. Są zdrowe , smaczne i łatwe w przygotowaniu. W Polsce niedoceniane , w Niemczech je kochają.

Pierwsze pęczki szparagów na targach pojawiają się już na początku maja.

Warto się pośpieszyć, żniwa trwają krótko , bo zaledwie do końca czerwca.

Szparagi to bogate źródło witamin B , K , C , zawierają również spore ilości dobrze przyswajalnego białka.

Są cennym źródłem żelaza , magnazu i potasu.

Ze względu na sporą ilość kwasu foliowego , są w szczególności polecane kobietom w ciąży.

Wspomagają , koncentrację i pamięć. Posiadają działanie odmładzające i oczyszczają organizm.

Smaczne , zdrowe , niskokaloryczne i łatwe w przygotowaniu.

Wszystkie szparagi powinny zostać pozbawione zdrewniałych łodyg , najlepiej zrobić to przełamując szparaga w dolnej części- łodyga odłamie sie w odpowiednim miejscu.

Jak należy z nimi postępować :

  • białe obrać z góry do dołu, zaczynając tuż pod główką
  • Zielone i fioletowe wystarczy jedynie umyć.

 

Szparagi można gotować , grillować , piec lub smażyć.

 Ja chciałam Wam zaproponować tartę.

Ciasto ( forma 20 cm.)


mąka pszenna 150 g 
masło 50 g 
margaryna 50 g 
sól 1 płaska łyżeczka 
bazylia 1 łyżeczka 
żółtko jaja 1 sztuka

nadzienie
szparagi zielone 7 sztuk 
serek mascarpone 170 g 
ser pleśniowy niebieski 80 g 
jajko 1 sztuka 
tymianek 1/2 łyżeczki 
sól do smaku 
pieprz 
oliwa z oliwek do smażenia

 

Ciasto.

Do przesianej mąki dodajemy sól, suszoną bazylię ,drobno pokrojone zimne masło i margarynę . Szybko zagniatamy ciasto na kruszonkę , potem dodajemy jajko i łączymy w jednolitą masę. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Formę ( 20 cm.) natłuszaczmy margaryną i opruszamy mąką. Chłodne ciasto wałkujemy i przekładamy do foremki , dokładnie wypełniając zagłębienia.Tarta szparagowa z serem pleśniowym Lazur - Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 180 C. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy go np. kaszą gryczaną , przy okazji wypalimy ją. Ciasto zapiekamy ok. 10-15 minut, zdejmujemy papier i obciążenie i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut do przyrumienienia wierzchu.Wyjmujemy i lekko przestudzamy.

Szparagi płuczemy i przełamujemy . Osuszone, kilka minut lekko przesmażamy na oliwie . Studzimy.

Serek i jajko miksujemy , powoli dodajemy pokruszony ser niebieski , na koniec doprawiamy tymiankiem , solą i pieprzem. Na prawie chłodne podpieczone ciasto wykładamy nadzienie serowe. Na wierzch rozkładamy szparagi lekko je dociskając. Mnie zostało trochę ciasta więc zrobiłam jeszcze wzorek. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w 180 C.

Życzę smacznego.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak