Pierwsze pęczki szparagów na targach pojawiają się już na początku maja.
Warto się pośpieszyć, żniwa trwają krótko , bo zaledwie do końca czerwca.
Szparagi to bogate źródło witamin B , K , C , zawierają również spore ilości dobrze przyswajalnego białka.
Są cennym źródłem żelaza , magnazu i potasu.
Ze względu na sporą ilość kwasu foliowego , są w szczególności polecane kobietom w ciąży.
Wspomagają , koncentrację i pamięć. Posiadają działanie odmładzające i oczyszczają organizm.
Smaczne , zdrowe , niskokaloryczne i łatwe w przygotowaniu.
Wszystkie szparagi powinny zostać pozbawione zdrewniałych łodyg , najlepiej zrobić to przełamując szparaga w dolnej części- łodyga odłamie sie w odpowiednim miejscu.
Jak należy z nimi postępować :
- białe obrać z góry do dołu, zaczynając tuż pod główką
- Zielone i fioletowe wystarczy jedynie umyć.
Szparagi można gotować , grillować , piec lub smażyć.
Ja chciałam Wam zaproponować tartę.
Ciasto ( forma 20 cm.)
mąka pszenna 150 g
masło 50 g
margaryna 50 g
sól 1 płaska łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
żółtko jaja 1 sztuka
nadzienie
szparagi zielone 7 sztuk
serek mascarpone 170 g
ser pleśniowy niebieski 80 g
jajko 1 sztuka
tymianek 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz
oliwa z oliwek do smażenia
Ciasto.
Do przesianej mąki dodajemy sól, suszoną bazylię ,drobno pokrojone zimne masło i margarynę . Szybko zagniatamy ciasto na kruszonkę , potem dodajemy jajko i łączymy w jednolitą masę. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Formę ( 20 cm.) natłuszaczmy margaryną i opruszamy mąką. Chłodne ciasto wałkujemy i przekładamy do foremki , dokładnie wypełniając zagłębienia.
Nastawiamy piekarnik na 180 C. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy go np. kaszą gryczaną , przy okazji wypalimy ją. Ciasto zapiekamy ok. 10-15 minut, zdejmujemy papier i obciążenie i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut do przyrumienienia wierzchu.Wyjmujemy i lekko przestudzamy.
Szparagi płuczemy i przełamujemy . Osuszone, kilka minut lekko przesmażamy na oliwie . Studzimy.
Serek i jajko miksujemy , powoli dodajemy pokruszony ser niebieski , na koniec doprawiamy tymiankiem , solą i pieprzem. Na prawie chłodne podpieczone ciasto wykładamy nadzienie serowe. Na wierzch rozkładamy szparagi lekko je dociskając. Mnie zostało trochę ciasta więc zrobiłam jeszcze wzorek. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w 180 C.
Życzę smacznego.