Przepis i sposób przygotowania na: Amur na poduszce ryżowo-warzywnej
Propozycja na delikatną i smakowitą rybkę z rodziny karpiowatych, przygotowywaną na parze oraz kładzioną na poduszce ryżowo - warzywnej z nutą tymianku. Zdrowo i pożywnie - polecam ten przepis.
Kroki postępowania
Z amura usuwamy skórę oraz ości, dzielimy na filety i oprószamy je solą oraz przyprawą do ryb i owoców morza - odstawiamy na chwilę.
![Krok 1 - Amur na poduszce ryżowo-warzywnej foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/amur-na-poduszce-ryzowo-warzywnej1-2.jpg)
Cebulkę drobno kroimy i szklimy ją na oliwie z oliwek.
![Krok 2 - Amur na poduszce ryżowo-warzywnej foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/amur-na-poduszce-ryzowo-warzywnej2-2.jpg)
![Krok 3 - Amur na poduszce ryżowo-warzywnej foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/amur-na-poduszce-ryzowo-warzywnej3-2.jpg)
![Krok 4 - Amur na poduszce ryżowo-warzywnej foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/amur-na-poduszce-ryzowo-warzywnej4-2.jpg)
![Krok 5 - Amur na poduszce ryżowo-warzywnej foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/amur-na-poduszce-ryzowo-warzywnej5-2.jpg)
Przyprawione filety amura przekładamy na folię aluminiową.
Na każdy kawałek ryby układamy plaster masła i zawijamy w papiloty.
Papiloty układamy w naczyniu do gotowania na parze lub garnku ze specjalną wkładką i parujemy około 15 minut.
Gotowe filety układamy na poduszce ryżowo - warzywnej i dekorujemy zieleniną.
Życzę smacznego! :)
![Krok 6 - Amur na poduszce ryżowo-warzywnej foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/amur-na-poduszce-ryzowo-warzywnej6-2.jpg)