Przepis i sposób przygotowania na: Amur z grilla
Amur grillowany to bardzo pyszna propozycja zarówno na przyjęcie w ogrodzie lub codzienny obiad.
- amura dobrze dopraw - gotowa mieszanka ziół oraz świeży koperek to aromatyczne kompozycja,
- zanim przystąpisz do grillowania amura przeczytaj dokładnie opis przygotowania.
Kroki postępowania
Świeżego amura należy pozbawić łusek oraz wypatroszyć z wnętrzności, dokładnie myjemy go z zewnątrz i od środka pod wodą z kranu.
![Krok 1 - Amur z grilla foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/amur-z-grilla1-2.jpg)
![Krok 2 - Amur z grilla foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/amur-z-grilla2-2.jpg)
Do środka każdego z kawałków wkładamy ok.0,5 łyżeczki masła oraz 2 gałązki kopru, przyprawę do ryb, sól oraz pieprz.
![Krok 3 - Amur z grilla foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/amur-z-grilla3-2.jpg)
Rybę układamy na folii, posypujemy solą, kładziemy ponownie kawałek masła i koperek - zawijamy w folie. Z każdym kawałkiem ryby postępujemy podobnie.
![Krok 4 - Amur z grilla foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/amur-z-grilla4-2.jpg)
Rybę grillujemy 20-25 minut i dwukrotnie obracamy na drugą stronę.
![Krok 5 - Amur z grilla foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/amur-z-grilla5-2.jpg)
Ugrillowaną rybę wyjmujemy z foli i podajemy do obiadu lub ulubionego bukietu z warzyw.
![Krok 6 - Amur z grilla foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/amur-z-grilla0-2.jpg)