Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Smażona wątróbka cielęca

4.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Wątróbka cielęca - smażona z cebulką i podana z grzankami lub jak wolisz z ziemniakami. Proporcje w przepisie na 1 porcję obiadową.

Składniki:

wątróbka cielęca 30 dag
mleko 5 łyżek
mąka 1 łyżka
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Wątróbkę solimy po usmażeniu, inaczej mięso stwardnieje.

Przepis i sposób przygotowania na: Smażona wątróbka cielęca

Wątróbka cielęca jest ceniona ze względu na swój smak i właściwości odżywcze. Aby jej smak był jeszcze delikatniejszy moczymy ja w mleku. Wątróbkę smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, stopniowo zmniejszając ogień. 

Jak zrobić wątróbkę cielęcą z cebulką?

1

Wątróbkę oczyścić i namoczyć w mleku na godzinę.

2

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić. Zdjąć z patelni. 

3

Wątróbkę pokroić na plastry, oprószyć pieprzem i otoczyć w mące.

4

Smażyć krótko na silnie rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać cebulę, a na sam koniec posolić.

5

Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Wątróbka cielęca dla niektórych to przysmak. Podana z cebulką usmażoną na złoto jest świetnym daniem obiadowym lub na kolację. Zobacz inne przepisy na wątróbkę:

Wątróbka z indyka 

Wątróbka drobiowa 

Wątróbka w sosie własnym 

Wątróbka wieprzowa

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TyTaN 02.04.2012 18:44
dobra
iknkirke 16.02.2012 08:27
fajna
rakow2
rakow2 07.12.2011 15:52
może być
alaaa 03.04.2011 19:29
cielęca mniamm
ziutula
ziutula 05.02.2011 17:15
każdą wątróbkę lubię...a ta jest delikatna..
Allice 27.11.2010 11:56
Smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak