Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka cielęca
Wątróbka cielęca jest smaczna i delikatna. Przyrządzając ją warto wcześniej oczyścić z błonek i żyłek. Wątróbkę można pociąć na cieńsze plastry. najpierw ją obsmażamy, a potem dusimy około 30 minut. Wiadomo, że najlepszym dodatkiem do wątróbki jest cebula, ale nie zapomnijmy o ziemniakach i warzywach, które uzupełnią nasz posiłek.
Wątróbka cielęca - przepis krok po kroku:
Wątróbkę cielęcą świeżą oczyścić z żyłek, błon, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze i cieńsze kawałki.
Obtoczoną wątróbkę w mące pszennej smażyć na mocno gorącym oleju na rumiano, dodać pokrojoną cebulę i smażyć z 5 minut, co jakiś czas zamieszać.
Wlać wodę i pod przykryciem dusić z 30 minut, zdjąć pokrywkę, dodać majeranek, kucharka, pieprz i bez przykrycia dusić z 5 minut.
Podawać na ciepło i do ziemniaków lub na zimno do pieczywa - wątróbka cielęca jest delikatniejsza, smaczniejsza od wieprzowej wątroby, my najlepiej ją lubimy duszoną z cebulą i majerankiem. Można ja podać z gotowanymi ziemniaczkami i bukietem gotowanych warzyw - marchewki i kalafiora.