Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

rjustysia

Zadanych pytań: 190

07.03.2014 17:45

Chciałam upiec wysoki piernik. Oczywiście nie zdążył upiec się w środku a spalił się z wierzchu. Jak sobie radzicie w takich sytuacjach?

Odpowiedzi (21)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

07.03.2014 19:47

piekłabym w niższej temp. i przykryła folią

Janina

Zadanych pytań: 159

07.03.2014 19:59

Musiałaś mieć za wysoką temperaturę w piekarniku. Musisz ustawić na mniejszą temperaturę i piernik powoli się upiecze, jeżeli jest wysoki to nawet ok. 1 godz trzeba piec

BernadettaP

Zadanych pytań: 504

07.03.2014 20:47

Jeśli piernik zaczyna się mocno rumienić, trzeba trochę zmniejszyć temperaturę i przykryć ciasto folią aluminową. Gdyby jednak nie udało się uniknąć lekkiego przypalenia, mocna ściąć wierzch ciasta. Z tego, co opisujesz, wierzch ciasta masz surowy, więc poza odratowaniem dobrze upieczonych fragmentów ciasta i zrobieniem z nich cake popsów lub bajaderek, nie ryzykowałabym jego jedzeniem.

migotka28

Zadanych pytań: 20

07.03.2014 20:53

ja jak piekę cokolwiek nowego to zawsze pilnuje bo mój piekarnik szybko piecze i jeśli widzę że szybko z wierzchu sie zarumienia a w środku jeszcze nie dopieczone to zmniejszam temperaturę

alaaa

Zadanych pytań: 201

07.03.2014 20:58

Przede wszystkim jeśli pieczesz coś po raz pierwszy nie trzymaj się ściśle reguły temperatury podanej w przepisie, każdy piec piecze inaczej. I tak jak powyżej lepiej piec dłużej w niższej temperaturze niż wysokiej. No i przykryć folią lub papierem do pieczenia, jeśli się przypala. Ewentualnie przełączyć na dolną grzałkę.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

07.03.2014 21:15

z reguły zmniejszam temperaturę

Klausia

Zadanych pytań: 251

07.03.2014 21:19

piekę w niższej temperaturze przez długi czas, gdy za mocno się coś rumieni przykrywam folią aluminiową :)

Motorek

Zadanych pytań: 1446

07.03.2014 21:47

wysokie ciasta należy piec w niskich temperaturach a dłużej to wtedy upieką się w środku

treonina

Zadanych pytań: 1213

07.03.2014 22:55

piecz w niższej temperaturze i przykryj papierem

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

08.03.2014 00:02

Piecz go w niższej temp., a potem przykryj folią aluminiową, papierem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak