Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Konczi

Zadanych pytań: 632

20.10.2016 16:51

Ciasto pleśniak - mam w planach upiec pierwszy raz, na co powinnam zwrócić uwagę? Z jakimi owocami pieczecie go najczęściej ? Za wszystkie wskazówki bardzo dziękuję :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

21.10.2016 17:36

uwielbiam to ciasto,w sezonie robię je z rabarbarem pycha http://www.doradcasmaku.pl/przepis/324086/plesniak-z-rabarbarem.html

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

21.10.2016 18:26

Robię z wiśniami drylowanymi

Ola1984

Zadanych pytań: 295

23.10.2016 10:24

To moja wersja pleśniaka :) http://www.doradcasmaku.pl/przepis/311159/ciasto-plesniak.html

Odpowiedzi (43)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

20.10.2016 18:41

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/302375/plesniak.html ten piekłam jako pierwszy w życiu, wykorzystałam dżem. ale później robiłam też ze śliwkami i wiśniami :) rady? schłodzić ciasto, żeby się dobrze ścierało, pianę ubić, żeby nie opadła.... Ty na pewno sobie z nim poradzisz :)

benka

Zadanych pytań: 15

20.10.2016 18:45

Piekłam z wiśniami takimi z syropu. Ciasto kruche należy zagnieść bardzo szybko i schłodzić, ja wkładam do zamrażalnika , resztę napisała Alex.

ben-ka

Zadanych pytań: 459

20.10.2016 19:10

Robię z czym mam z dżemem i powidłami, zwróć uwagę na ilość tych owoców, bo jak dałam bardzo dużo, to mi wypłynęły i zlepiły spód, wszystko inne rób wg przepisu, a na pewno Ci wyjdzie.

Habibi

Zadanych pytań: 690

20.10.2016 19:48

Zimą robię pleśniaka z jabłkami albo z domowymi powidłami. A kiedy jest sezon owocowy, to chętnie robię z wiśniami, śliwkami (renklodami, węgierkami), agrestem, czereśniami i brzoskwiniami. Zawsze nakładam od razu na owoce sztywną pianę z niewielką ilością owocowego kisielu. Zapieka się piękna wysoka beza rumiana i chrupiąca (robię kruche ciasto z 5-6 żółtek, więc piana też z tej ilości białek). Znajoma kładzie pianę w połowie pieczenia i zawsze ta piana jest niziutka, miękka i mokra.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

20.10.2016 19:52

Ciasto robię kruche i oczywiście zawsze dobrze schładzam w lodówce. Najczęściej robię w sezonie kiedy jest agrest, zimą z wiśniami

Renata9

Zadanych pytań: 329

20.10.2016 20:00

Najlepszy z wiśniami i można dodać jakiś przykwaskowy dżem

anka1988

Zadanych pytań: 25

20.10.2016 21:58

ja pleśniaka robię z agrestem z kompotu, jak dla mnie najlepszy dodatek do tego ciasta

Janina

Zadanych pytań: 159

20.10.2016 22:06

U mnie pleśniak najczęściej jest z wiśniami drylowanymi z syropu;))

Renataj

Zadanych pytań: 1275

20.10.2016 22:29

W zimie robię z owoców mrożonych lub z kompotu - najczęściej z wiśniami lub agrestem a w sezonie z porzeczkami, śliwkami lub mieszanką dowolnych owoców.

Iwusia

Zadanych pytań: 242

20.10.2016 22:44

piekłam z wiśniami oraz z powidłami, marmoladą - a rada dobrze schłodzić ciasto, dzięki czemu łatwo będzie się trzeć

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak