Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

chybaty

Zadanych pytań: 1

01.01.2016 12:42

Co zrobić by cebula była mniej ciężkostrawna?

Najlepsze odpowiedzi (3)

mysza75

Zadanych pytań: 96

02.01.2016 13:58

zalewam ją gorącą wodą ale cebula i tak jest ciężkostrawna sama w sobie, wić jak ktoś nie może to lepiej żeby jej nie jadł

misia53

Zadanych pytań: 339

01.01.2016 23:10

Do śledzików np. zawsze parzę - nauczyła mnie Magda Gessler. I jeszcze wycisnąć trzeba......

Kolorowa

Zadanych pytań: 11

01.01.2016 15:52

Dodawać odpowiednie zioła i przyprawy :)

Odpowiedzi (31)

halina17

Zadanych pytań: 271

01.01.2016 13:08

Poddusić cebulę najpierw w kilku łyżkach wody , aż będzie przeźroczysta a potem dodać troszkę tłuszczu i podsmażyć..Albo pozostawić bez podsmażania na tłuszczu i wtedy będzie lżej strawna.

Gracer

Zadanych pytań: 124

01.01.2016 13:09

cebula zawsze będzie ciężkostrawna

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

01.01.2016 13:14

cebula jest ciężkostrawna, można sparzyć ją wrzątkiem

mysza620

Zadanych pytań: 9

01.01.2016 13:50

ja przed wrzuceniem na patelnię solę by wypuściła soki wtedy bardziej sie dusi niż smaży

kasiaw

Zadanych pytań: 470

01.01.2016 13:58

cebula jest i będzie ciężkostrawna i raczej się tego nie zmieni

irenka

Zadanych pytań: 888

01.01.2016 14:12

ja na sitku przelewam wrzątkiem

Habibi

Zadanych pytań: 690

01.01.2016 14:21

pokrojoną cebulę trzeba lekko posolić, co wyciągnie z niej ciężkostrawne soki - wygnieść (najlepiej dłonią), odstawić na 10 minut, a następnie przełożyć na sitko i przelać sporą ilością gorącej wody z czajnika :) kiedyś miałam usuwany pęcherzyk żółciowy (kilkanaście lat temu), i właśnie taką metodę podawała nam pani dietetyk w szpitalu :) a jeśli chodzi o świeży czosnek, to podobno wystarczy ząbki przecisnąć przez praskę, rozłożyć cienką warstwa na spodeczku i pozostawić na 10-15 minut, żeby się utlenił :)

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

01.01.2016 14:26

Ja robię podobnie: sól, łyżeczka octu winnego, szczypta cukru, łyżeczka oliwy i gniotę... maceruje zostawiam na godzinę. Potem sok odlewam i super do sałatki. Do śledzi nie maceruję ale przelewam wrzątkiem.

gosia56

Zadanych pytań: 466

01.01.2016 15:10

zalać cebulę wrzątkiem na chwilę

ilka01

Zadanych pytań: 6

01.01.2016 15:28

zblanszować 3-3 minuty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak