Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

tatiana2

Zadanych pytań: 87

22.08.2013 17:14

Co zrobić by zupa pomidorowa nie wyszła zbyt kwaśna? Zawsze mam ten sam problem.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

22.08.2013 18:24

Dla każdego kwasowość zupy oznacza coś innego ;) Ja na mały garnek (ok. 2-2,5L) zupy pomidorowej dodaję 200g słoiczek dobrego koncentratu i nie jest zbyt kwaśna :) ale znam osoby, które tę maleńką puszeczkę (60-70g) dają na wielki gar (pewnie z 6-7L) i twierdzą, że to jest pomidorowa ;) więc wszystko do smaku - ale oczywiście każdy koncentrat inny (mam 3 swoje ulubione na rynku od lat), a cukier wg mnie jest koniecznym dodatkiem :) dobra śmietana kremówka, nawet niekoniecznie słodka, poprawi smak zupki :) moja teściowa twierdzi, że jak zupa za kwaśna, to trzeba ją z ryżem podać, bo on nieco odkwasza... i tak robi z ogórkową oraz szczawiową - dodaje ziemniaki i ryż :) może coś w tym jest, bo Grecy do cytrynowej zupy też dają ryż :)

katarzynagotuje

Zadanych pytań: 7

22.08.2013 17:16

dodać cukier do smaku :)

Grażyna13

Zadanych pytań: 849

22.08.2013 19:23

zawsze dodaję trochę cukru

Odpowiedzi (31)

teresa18

Zadanych pytań: 502

22.08.2013 17:15

zabiel tłustą śmietaną i dodaj cukru do smaku

Renata9

Zadanych pytań: 329

22.08.2013 17:15

zabielić śmietaną lub jogurtem

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

22.08.2013 17:16

ja również tak robię jak teresa o

gosia56

Zadanych pytań: 466

22.08.2013 17:17

niewiem z czego robisz ale napewno dodajesz za dużo koncentratu , też zawsze dodaję cukier on zmienia smak pomidorówki

mysza75

Zadanych pytań: 96

22.08.2013 17:19

Mi też się wydaje ze dajesz za dużo koncentratu. ja robię z przecieru domowego, latem z pomidorów. Rzadko dodaję koncentrat. Nie zabielam zawsze i nie mam kwaśnej.

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

22.08.2013 17:22

troszkę cukru do smaku i dobra słodka śmietana..

tatiana2

Zadanych pytań: 87

22.08.2013 17:23

Tak, dodaję koncentrat pomidorowy, być może to jest tego powodem. Spróbuję dzisiaj dodać tylko odrobinę :)

Janina

Zadanych pytań: 159

22.08.2013 17:23

Daj mniej koncentratu, dodaj odrobinę cukru, zabiel słodką śmietanką i możesz dolać słodkiego mleka;)

idealme

Zadanych pytań: 62

22.08.2013 17:24

śmietana jest też kwaśna, ja zawsze dodaję trochę cukru i marchewki, która też nadaje słodycz zupie :)

gosia56

Zadanych pytań: 466

22.08.2013 17:28

teraz mozna udusić dwa pomidory na masełku pózniej przetrzec przez sito dodać do zupy a dla koloru moze malutka puszeczka koncentratu zależy ile tej zupy gotujesz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak