Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

30.09.2015 19:36

Co zrobic ze świeżo wyłuskanymi orzechami włoskimi żeby dobrze sie przechowywały. Trzeba je jakoś wysuszyć? Jeśli tak to w jaki sposób najlepiej to zrobić i jak najlepiej je przechowywać?

Najlepsze odpowiedzi (3)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

01.10.2015 00:30

Orzechy włoskie łuskane należy przechowywać w : metalowym pudełku, zakręconym słoiku.

Motorek

Zadanych pytań: 1446

01.10.2015 08:48

ja przechowuję w szklanym słoiku

ben-ka

Zadanych pytań: 459

01.10.2015 09:22

Orzechów nie wyjmuję ze skorupek, obieram na bieżące potrzeby, zawsze przechowuję osuszone w całości.

Odpowiedzi (28)

berys18

Zadanych pytań: 1434

30.09.2015 20:04

ja nie łuskam orzechów, lepiej jest je przechowywać w skorupkach

Jadwiga/Jaga85

Zadanych pytań: 26

30.09.2015 20:15

ja susze orzechy w łuskach. Gdy są mi potrzebne obieram!

pestka

Zadanych pytań: 424

30.09.2015 20:19

Orzechy włoskie przechowuję w skorupkach, wtedy lepiej zachowują świeżość i są też mniej narażone na to, że zepsuje się zawarty w nich tłuszcz. Ja trzymam w skrzynce na półce w garażu

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

30.09.2015 20:21

Świeże łuskane orzechy włoskie wysusz nad piecem na tzw. przypiecku jak masz taki wiejski piec, lub w bratrurze. Jak masz jeszcze wszystkie orzechy włoskie nie wyłuskane, to nie łuskaj ich więcej, a susz w skorupkach, a przed użyciem wyłuskaj.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

30.09.2015 20:29

Ja przechowuję wysuszone orzechy w łuskach, czasami mam suche wyłuskane i przechowuję w szczelnie zamkniętym metalowym pudełku

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

30.09.2015 20:39

suszę całe włoskie orzechy

Renata9

Zadanych pytań: 329

30.09.2015 21:10

Można je dobrze wysuszyć np. w piekarniku, ale najlepiej w skorupkach.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

30.09.2015 21:23

W ubiegłym roku orzechy włoskie trzymałam w piwnicy w bloku /czyli suchej i ciepłej/ do gwiazdki i w razie potrzeby łuskałam ile potrzebowałam. Przed sylwestrem wszystkie orzechy wyłuskałam i przechowywałam w zakręcanym słoiku. Kiedy potrzebowałam lekko je podpiekałam, zdejmowałam ta ciemną skórkę i wykorzystywałam do wypieków, deserów itp.

Janina

Zadanych pytań: 159

30.09.2015 21:37

Orzechy do przechowywania trzeba bardzo dokładnie wysuszyć w łupinach i najlepiej się przechowują również w łupinach;)

misia53

Zadanych pytań: 339

30.09.2015 22:17

Ja swoje orzechy suszę na działce . Kiedy jest ciepło i wietrznie to świetnie schną rozsypane na starym obrusie lub czyms podobnym . Na noc chowam do garażu ,bo rosa pada a na dzień wynoszę. Potem zawsze sobie nałuskam słoik , w blaszce w piekarniku na niskiej temperaturze podsuszę i zakręcam w słoiku . Resztę mam nie łuskane .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak