Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

monisia1977

Zadanych pytań: 15

20.09.2013 05:48

czy do risotta musi być specjalny ryż czy zwykły

Odpowiedzi (37)

Pani Domu

Zadanych pytań: 251

20.09.2013 08:26

daje taki, jaki akurat mam w domu

Habibi

Zadanych pytań: 690

20.09.2013 08:35

powinien być odpowiedni ryż, jeśli chcemy z przekonaniem spokojem powiedzieć, że robimy risotto. Jak w wielu potrawach, i tutaj składniki są bardzo ważne, bo jest to tradycyjne danie flagowe włoskiej kuchni. To tak, jakby porównać wędzony żółty ser do oryginalnego oscypka, czy zamoczony w solance twaróg do oryginalnej fety ;) Ja używam od wieków ryżu arborio, bo taki lubię, a do tego jest on szeroko dostępny :) Jest też smaczny w deserach mlecznych :)

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

20.09.2013 08:43

chyba musi być specjalny

Janina

Zadanych pytań: 159

20.09.2013 08:43

Jeżeli nie mam specjalnego to robię z długoziarnistego normalnego;)

pestka

Zadanych pytań: 424

20.09.2013 09:02

używam taki jaki mam aktualnie w domu

Łukasz15

Zadanych pytań: 638

20.09.2013 09:02

Powinien być specjalny ryż

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

20.09.2013 09:16

używam taki jaki ma aktualnie w domu, najczęściej długoziarnisty

borgia

Zadanych pytań: 89

20.09.2013 09:23

Ryż o okrągłych ziarnach gotuje się nieco dłużej i stopniowo - dlatego przy risotto to takie ważne, bo staje się on kremowy i jedwabisty. Ze zwykłego ryżu tego smaku nie otrzymasz. Albo będzie zwyczajnie smakował (będzie to po prostu ryż z... czymś tam), albo się rozpaćka. Jak dla mnie nie da się zastąpić. Chodzi i o smak, i o konsystencję.

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

20.09.2013 09:30

na risotto powinien byc specjalny ale jesli go nie mam dodaje zwykły

Alex_M

Zadanych pytań: 119

20.09.2013 09:55

powiniem być specjalny ryż, ale że ja go nie kupuję to robię 'pseudorisotto' :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak