Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

molanka

Zadanych pytań: 14

09.09.2014 07:15

Czy jak gotujecie dżemy używacie dżemiksu? Dużo w nim jest chemii?

Najlepsze odpowiedzi (3)

gosia1988

Zadanych pytań: 526

09.09.2014 11:46

ja nie dodaję żelfixów lub dżemiksów

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

09.09.2014 07:30

ja nie stosuję

kate.500

Zadanych pytań: 1516

09.09.2014 07:54

stosujemy cukier żelujący, bo poza zagęszczeniem ma ponoć jakiś składnik, kt zapobiega pleśni

Odpowiedzi (46)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

09.09.2014 07:41

Nie, nie używam takich ulepszaczy.

Dorian

Zadanych pytań: 1093

09.09.2014 08:04

nie uzywam

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

09.09.2014 08:28

daję żelfix lub cukier żelujący, przetwory się nie psują

Margo1

Zadanych pytań: 2141

09.09.2014 08:28

Nie uzywam tego , dla mnie to wszystko chemia , ogladam taki program" Wiem co jem" i dzieki temu programowi nie kupuje takich produktów i czytam teraz dokładnie skład.

elaa

Zadanych pytań: 0

09.09.2014 08:37

Tak używam fixów, w nich są pektyny, a one są naturalne, chyba że sztuczne też już się robi.

berys18

Zadanych pytań: 1434

09.09.2014 08:43

staram sie tego nie używać

Kasia35

Zadanych pytań: 218

09.09.2014 09:01

nie używam dżemiksu

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

09.09.2014 09:22

do dżemów z wiśni i truskawek używam cukru żelującego , a do powideł nie dodaję żadnych ulepszaczy

Helena63

Zadanych pytań: 14

09.09.2014 09:32

Ja do dżemów z truskawek,wiśni lub czereśni dodaję żelfix/ dżemix lub coś w tym rodzaju.Jeśli chodzi o porzeczki, dodaję tylko cukier i to w zupełności wystarcza.Te produkty które jakie ja kupuję do zagęszczania dżemów, mają krótki skład..Są to pektyny występujące w ścianach komórkowych roślin.Mogą wywoływać bóle brzucha,wzdęcia ale tylko u osób uczulonych na glutamianian sodu.Jest jeszcze sorbinian potasu, który może wywoływać min. alergie.Pozostały skład to substancje bardziej znane.Myślę,że takie produkty żelujące nie mają bardzo złego wpływu na nasze zdrowie, bo występują w śladowych ilościach.

Habibi

Zadanych pytań: 690

09.09.2014 09:35

Poza powidłami, do innych dżemów, musów czy konfitur często używam czystej pektyny, cukru żelującego lub żel-fixów - nie wiem czy można tu mówić o szkodliwej chemii - żelfix ma w składzie właśnie pektynę (najczęściej jabłkową), kwas cytrynowy, cukier oraz kwas sorbinowy, który NIE jest uznany za szkodliwy! Teraz jest wytwarzany syntetycznie, a kiedyś odzyskiwało się go z owoców jarzębiny - działa przeciw pleśnieniu - pewnie ten składnik miała na myśli Kate500 w swojej wypowiedzi. Dla mnie najważniejsze jest, że owoce przy udziale żel-fixów nie są wygotowywane godzinami, nie zjada się przy tym tony cukru, zachowują piękny kolor, aromat i można zachować w dżemie całe owoce lub ich cząstki bez rozgotowania - ważne zwłaszcza przy owocach jagodowych.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak