Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Beatris

Zadanych pytań: 43

20.11.2014 12:22

Czy jak odkładam zakwas na chleb do lodówki, to zamknąć słoik zakrętką, czy też pozostawić przykryty kawałkiem gazy? I kiedy należy go odstawić, czy tuż po "dokarmieniu", czy może odczekać 1-2 godziny?

Najlepsze odpowiedzi (3)

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

21.11.2014 21:12

mnie się też takie rady przydadzą:)dzięki

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

22.11.2014 12:33

Ja przykrywam ściereczką

Beatris

Zadanych pytań: 43

21.11.2014 11:43

Bardzo dziękuję Wszystkim za odpowiedź:) Zrobiłam tak jak większość mi radzi, zostawiłam przykryty grubszą warstwą gazy i wstawiłam do lodówki... Jeszcze raz bardzo dziękuję:):):)

Odpowiedzi (22)

Habibi

Zadanych pytań: 690

20.11.2014 12:37

Jeśli jest bardzo aktywny, to nakrywam ręcznikiem papierowym i zabezpieczam gumką, aby w lodówce był bezpieczny ;) Jeśli już nie jest mocno aktywny, zakręcam nakrętką, ale niezbyt mocno. Po dokarmieniu zawsze odczekuję kilka godzin przed schowaniem do lodówki.

erym

Zadanych pytań: 24

20.11.2014 12:55

po dokarmieniu nalezy poczekac, ja tylko przykrywam dokladnie szmatka

Margo1

Zadanych pytań: 2141

20.11.2014 13:21

słoik nakrywam zakrętką ,ale nie zakręcam tylko kładę ja na słoiku.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

20.11.2014 14:22

Ja przykrywam ręcznikiem kuchennym i odczekam kilka godzin przed schowaniem do lodówki

Mniam

Zadanych pytań: 87

20.11.2014 16:29

Zakwas nie można szczelnie zamykać, musi "oddychać".

borgia

Zadanych pytań: 89

20.11.2014 17:20

Osobiście przykrywam folią spożywczą - aby nie wysychał. Kilka razy zdarzyło mi się wsadzić do lodówki tuż przed wyjazdem - bez żadnego dokarmiania, więc wiem, że nie musisz. Tylko po wyjęciu z lodówki dobrze go dokarmić i odstawić na dobę, aby wrócił do normalności.

kasiaw

Zadanych pytań: 470

20.11.2014 18:42

ja przykrywam delikatną czystą ściereczką i nie czekam zawsze przed schowaniem

mysza75

Zadanych pytań: 96

20.11.2014 19:14

ja zakręcam słoik bo potem mi ucieka zakwas górą, po dokarmieniu wstawiam od razu do lodówki.

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

20.11.2014 19:15

zakrywam zakrętka i wkładam do lodówki

anemon

Zadanych pytań: 163

20.11.2014 19:33

Nie zakręcaj szczelnie słoika, ja nakrywam go, tak jak @borgia folią spożywczą. Jeśli nie mam czasu, to dokarmiony zakwas czasami wkładam prosto do lodówki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak