Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Beatris

Zadanych pytań: 43

20.11.2014 12:22

Czy jak odkładam zakwas na chleb do lodówki, to zamknąć słoik zakrętką, czy też pozostawić przykryty kawałkiem gazy? I kiedy należy go odstawić, czy tuż po "dokarmieniu", czy może odczekać 1-2 godziny?

Odpowiedzi (22)

migotka28

Zadanych pytań: 20

20.11.2014 19:45

ja zakwas wystawiam ogrzewam dokarmiam pobieram do chleba a pootem juz nie dokarmiam tylko wstawiam do lodówki przykryty ręcznikiem papierowym zaciskam gumka recepturką

Lucan

Zadanych pytań: 18

20.11.2014 20:24

lepiej nie dokręcać zakrętki i odczekać trochę od dokarmiania

Kolorowa

Zadanych pytań: 11

20.11.2014 20:42

Nie zakręcaj. Jak nie poczekasz, to w sumie nic się nie stanie ja różnie robię i jest ok zawsze ;)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

20.11.2014 20:47

Ja zakrywam gazą a po dokarmieniu czasem chowam do lodówki od razu a czasem odczekuję ok. 1 godz. - ale myślę, że to nie ma znaczenia.

Klausia

Zadanych pytań: 251

20.11.2014 22:23

Ja trzymam w dzbanku i niczym nie przykrywam. Nie ma znaczenia czy po dokarmieniu od razu czy później.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

21.11.2014 00:45

Nie zakręcaj go od razu zakrętką , tylko jest przykryty gazą. odstaw po 2 godzinach.

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

21.11.2014 08:30

Cenne rady

Seba

Zadanych pytań: 1313

21.11.2014 09:05

ja nie zakręcam tylko przykrywam ściereczką kuchenną

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

21.11.2014 15:08

po dokarmieniu odstawiam na godzinkę w temp. pokojowej, a potem do lodówki, przykrywam gazą

kasienka23

Zadanych pytań: 512

21.11.2014 19:54

Przed schowaniem do lodówki nie dokarmiam zakwasu, dokarmiam go ok 1-2h przed dodaniem do pozostałych składników do pieczenia chleba, żeby był aktywny. Następnie przekładam do słoika, przykrywam folią spożywczą, nakładam na nią recepturkę i chowam do lodówki. Mój zakwas niedługo skończy 2 lata więc wydaje mi się że dobrze o niego dbam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak