Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Wiesława1

Zadanych pytań: 316

17.07.2016 16:30

Czy macie jakieś swoje ,sprawdzone sposoby na to ,aby sernik nie opadł?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Beatris

Zadanych pytań: 43

17.07.2016 21:31

Ja niestety nie mam na to metody, różnie mi te serniki wychodzą... Najładniej wypiekł mi się ten, który upiekłam wg przepisu Alex_M w kąpieli wodnej :D

Janina

Zadanych pytań: 159

17.07.2016 17:40

U mnie również bywa różnie z sernikami. Myślę, że to zależy dużo od jakości twarogu również. Jak robię z wiejskiego prawdziwego sera to zawsze jest ok. Jeżeli piekę serniki, to nie wyjmuję z piekarnika po upieczeniu, tylko zostawiam i lekko uchylam, drzwiczki. Wolne pieczenie tez dużo wpływa na jakość końcową;))

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

17.07.2016 20:23

Według mnie to zależy nie tylko od czasu mieszania składników ale tez od ilości sera w serze tzn. nie używam tych serów do serników z wiaderka bo sa za rzadkie (patrzę na składniki) i zawsze sernik opada

Odpowiedzi (32)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

17.07.2016 16:50

staram sie nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, dopiero na sam koniec uchylam drzwiczki i sprawdzam patyczkiem, jak jest dobry to zostawiam przy uchylonych na 30 minu, rzadko mi opadnie sernik i czy dam z ubitą piana czy bez...

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

17.07.2016 16:51

Mi zawsze opadnie, im bardziej puszysty tym więcej opadnie

Wiesława1

Zadanych pytań: 316

17.07.2016 16:57

Słyszałam ,że im mniej napowietrzone składniki tym mniejsze ryzyko opadania

gosia56

Zadanych pytań: 466

17.07.2016 17:08

Wiesława 1 sama mam ten sam problem czasami mi opadnie mocno też kiedyś czytałam zeby twarogu długo nie mieszać

pestka

Zadanych pytań: 424

17.07.2016 17:13

Mnie też czasami opada , ale czytałam że ważna jest też temperatura ; im niższa, a czas dłuższy, tym mniejszą tendencję do opadania ma sernik.

ilka01

Zadanych pytań: 6

17.07.2016 17:14

w trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika

halina17

Zadanych pytań: 271

17.07.2016 17:34

Różne" triki" stosowałam i tak zawsze troszkę opada mi sernik.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

17.07.2016 17:45

numer jeden wśród nieopadających serników jest ten pieczony w kąpieli wodnej :) zawsze równy :) nieubijanie składników tylko krótkie wymieszanie też pomaga

Czyki

Zadanych pytań: 72

17.07.2016 19:42

Zawsze mieszam składniki, zbyt długo jak ubijamy często wtedy opada:) nigdy nie wyjmuję od razu z piekarnika czekam , aż trochę ostygnie:)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

17.07.2016 19:54

niestety na to chyba nie ma sposobu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak