Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Ewa Wojtaszko

Zadanych pytań: 79

18.12.2016 14:35

Czy macie swój sprawdzony sposób na to aby łatwiej było obrać jajka na twardo i przy okazji,żeby ładnie wyglądały

Najlepsze odpowiedzi (3)

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

18.12.2016 20:22

ugotowane jajka studzę w zimnej wodzie ,ale wcześniej je trochę obijam i nie ma problemu

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

14.01.2017 10:54

Ja nie wiem od czego to zależy, dodaję sól do gotowania, ale raz się dobrze obiera a raz źle.

mysza75

Zadanych pytań: 96

19.12.2016 11:01

Świeże jajka żle się obierają bo jak kupię od sąsiada takie to zawsze tak jest. Po ugotowaniu zalewam zimną wodą na chwilę. A do gotowania dodaję soli.

Odpowiedzi (36)

gosia56

Zadanych pytań: 466

18.12.2016 14:48

Zawsze po ugotowaniu jajka wkładam do zimnej ale nie zawsze jajko ładnie się obiera słyszałam ze to jest jak jajko jest całkiem świeże.;)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

18.12.2016 14:52

Ja zawsze jak gotuję jajka do wody dodaję soli ale też często mam kłopoty z ładnym obraniem jajka

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

18.12.2016 15:04

dodaję sól do wody ale czasami źle się obierają

ben-ka

Zadanych pytań: 459

18.12.2016 15:19

Jak jajka są świeże, a często mam takie prosto z kurnika, to i zimna woda i sól nie pomogą.

Mniam

Zadanych pytań: 87

18.12.2016 15:36

Jeżeli jajka mają ładnie się obierać to najlepiej wybrać takie kilku dniowe - jeżeli mamy swoje jaja z kurnika. Te sklepowe to zawsze dobrze się obierają, bo jednak trochę minie czasu zanim trafią do ostatecznego konsumenta. Zawsze po ugotowaniu zalewam kilkakrotnie w zimnej wodzie. Niektórzy do wody dodają ocet, ale mi ten zapach przeszkadza :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

18.12.2016 15:46

Ugotowane jajka od razu olewam i hartuję bardzo zimną wodą. Zmieniam ją po chwili na świeżą, kiedy zaczyna być letnia. Po paru minutach odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia. Najgorsze jest pozostawienie jajek w wodzie na długo, wtedy zazwyczaj białko staje się bardzo kruche. Zawsze gotuję jajka z dodatkiem 1 łyżki soli i octu, co zapobiega wylaniu białka jeśli skorupki pęknie. No i właśnie jajka kilkudniowe źle się opierają. Ostudzone jajka obijam że wszystkich stron łyżką, delikatnie turlam po blacie, potem na chwilę (2-3 minuty) zanurzam w misce z wodą. Wtedy znacznie lepiej i prościej zdjąć skorupkę bez uszkodzenia jajka. Można też odbierać zanurzone pod wodą, łatwiej schodzi skorupka.

pestka

Zadanych pytań: 424

18.12.2016 15:48

po ugotowaniu studzę w zimnej wodzie ale i tak nie zawsze uda się ładnie zdjąć skorupki

Renataj

Zadanych pytań: 1275

18.12.2016 16:05

Zawsze solę wodę, w której gotuję jajka,zawsze po ugotowaniu zalewam jajka bardzo zimną wodą a teraz zimą wystawiam je jeszcze za okno i ładnie się obierają.Ale na jajka świeżutkie /prosto z kurnika/ nie mam sposobu - zawsze obierają się bardzo źle i wyglądają jak poobgryzane:(

anemon

Zadanych pytań: 163

18.12.2016 16:43

Jedynie jajka świeże "prosto od kury" źle się obierają i na to nie ma dobrej rady, natomiast jajka ze sklepu zawsze się dobrze obierają, bo nigdy nie są na tyle świeże, żeby był problem z obieraniem.

teresa18

Zadanych pytań: 502

18.12.2016 17:11

Na świeże to chyba nie ma. Rady aby je pięknie obrac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak