Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Naczynia i wyposażenie kuchni- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Ania84

Zadanych pytań: 67

11.03.2014 11:02

Czy macie w swojej kuchni wok? Czy potrawy przygotowane na zwykłej patelni będą takie same jak z woku ?;)

Odpowiedzi (57)

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

11.03.2014 15:56

Mam wok i często korzystam

Noruas

Zadanych pytań: 232

11.03.2014 17:00

mam woka. Smakować będzie tak samo, ale wok dzięki swojemu kształtowi ułatwia smażenie na głębokim oleju, ponieważ zwyczajnie możesz użyć go mniej podczas gdy do zwykłej patelni nalewasz na cały spód żeby uzyskać wysoki poziom. Łatwiej też w nim smażyć dużo warzyw na raz.

Krzysztof15

Zadanych pytań: 183

11.03.2014 17:08

nie nieposiadam

romanrafal

Zadanych pytań: 1338

11.03.2014 17:23

mam i jestem z niego zadowolony

Ola1young

Zadanych pytań: 7

11.03.2014 17:35

nie jest nam potrzebna taka patelnia

artur7

Zadanych pytań: 1324

11.03.2014 18:08

nie mam woka

ada.la

Zadanych pytań: 39

11.03.2014 18:13

woka nie posiadam

2milutka

Zadanych pytań: 134

11.03.2014 18:19

mam i bardzo przydatny w mojej kuchni gdy robię warzywa np z patelni wtedy wszystko mi się mieści i nic nie rozwala..nie wyobrażam sobie by go nie mieć.

borgia

Zadanych pytań: 89

11.03.2014 18:25

Mam. Nie bez kozery ma taki kształt jaki ma - i nie o pojemność chodzi. Chodzi o to, że okrągłe dno pozwala na równomierne jednoczesne smażenie wszystkich składników i łatwiejsze je dociskanie metalową lub bambusową szpatułką. Niestety nasze kuchenki nie są dostosowane do oryginałów, więc dostosowano woki do kuchenek - także tych indukcyjnych. Stąd płaskie dno w tych dostępnych u nas. Ogólnie można rozgrzać go do bardzo wysokiej temperatury, której nie osiągnie się na zwykłej patelni (też dzięki kształtowi) - co pozwala na szybką obróbkę termiczną. Dlatego powinien być ciężki i przez to stabilny. Wok nadaje się do gotowania, smażenia, duszenia, karmelizowania czy pieczenia. Oczywiście na większości patelni część można zrobić, ale nie tak szybko i nie tak fajnie - chodzi mi o samą przyjemność gotowania. Robiąc gyoza na gościnnych występach, zawsze zabieram wok ze sobą. Ogólnie jestem bardzo z niego zadowolona i często używam.

borgia

Zadanych pytań: 89

11.03.2014 18:27

Powinno być - ich dociskanie. Sorry... bywa tak przy pisaniu na raty. Ja wok polecam, ale najlepiej by było, abyś sprawdziła różnicę (ewentualnie jej brak) pożyczając go od kogoś.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak