Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Granita

Zadanych pytań: 249

27.05.2014 11:05

Czy rabarbar do tarty muszę najpierw, nawet po obraniu, zalać gorącą wodą?

Najlepsze odpowiedzi (3)

pestka

Zadanych pytań: 424

27.05.2014 11:31

Ja nie zalewam, kroję i kładę bezpośrednio na ciasto

anemon

Zadanych pytań: 163

27.05.2014 11:47

Nie, nie musisz.

mysza75

Zadanych pytań: 96

27.05.2014 12:05

Nigdy nie zalewam gorącą wodą rabarbaru do placka. Uważam że aż tak dużo się go nie je i od czasu do czasu szkody nam nie zrobi.

Odpowiedzi (36)

Granita

Zadanych pytań: 249

27.05.2014 11:06

Czytałam,ze posiada szkodliwy kwas i tylko zalanie go wrzątkiem może go wyeliminować.

Habibi

Zadanych pytań: 690

27.05.2014 11:22

Rabarbar ma dużo szczawianów, ale nawet gotowanie ich zupełnie nie usunie (poza tymi odlanymi z wywarem/kompotem) - nie widzę sensu zalewania go wrzątkiem wobec tego. Jedyny sposób na częściowe usunięcie kwasu, to dodanie jakiegoś produktu zasadowego lub z dużą zawartością wapnia - dlatego do duszonego szpinaku czy szczawiu w zupie np. poleca się dodanie mleka czy śmietanki. Ale w przypadku surowych kawałków rabarbaru to nie bardzo da się zastosować ;)

halinah

Zadanych pytań: 1

27.05.2014 11:26

Nigdy nie zalewam go gorącą wodą. Zresztą jak się piecze placek to i tak jest poddany dużej temperaturze. A poza tym aż tak dużo rabarbaru się nie je, dwie łodygi na cały placek, dla całej rodziny no to bez przesady żeby zaszkodziło.

Czyki

Zadanych pytań: 72

27.05.2014 12:41

Nigdy nie zalewałam wrzątkiem :)

Klausia

Zadanych pytań: 251

27.05.2014 12:56

Nie ma sensu zalewać, ponieważ nawet po ugotowaniu zawiera szczawiany. Po prostu trzeba spożywać go z umiarem, ale od jednej tarty nikt nie umrze :D

Izka192

Zadanych pytań: 419

27.05.2014 12:58

u mnie w domu nigdy nie zalewa się rabarbaru wrzątkiem przed dodaniem do ciasta

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

27.05.2014 13:17

nie musisz ja nigdy nie zalewam rabarbaru gorąca wodą przed dodaniem go do tarty czy ciasta

erym

Zadanych pytań: 24

27.05.2014 13:19

ja tez nie zalewam, ale z braku czasu

Niki22

Zadanych pytań: 46

27.05.2014 13:23

nigdy nie zalewam a zawsze dobra tarta zawsze wychodziła :)

Niki22

Zadanych pytań: 46

27.05.2014 13:23

nigdy nie zalewam a zawsze dobra tarta zawsze wychodziła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak