Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

bietka

Zadanych pytań: 563

03.11.2014 09:19

Czy słyszeliście o tym że aby frytki były bardziej chrupiące to trzeba ziemniaki zanurzyć we wrzącej wodzie i potem osuszyć? A może tak robicie ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

03.11.2014 09:25

Ja słyszałam żeby zanurzyć w zimnej wodzie i osuszyć - czy działa nie wiem bo nie sprawdzałam.

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

03.11.2014 09:27

nie jeszcze tak nie robiłam ale warto wypróbować

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

03.11.2014 09:28

Ja słyszałam ale frytki robię bardzo rzadko i nie sprawdzałam tej metody

Odpowiedzi (28)

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

03.11.2014 09:21

nie słyszałam o takiej metodzie, ale warto sprawdzić

Margo1

Zadanych pytań: 2141

03.11.2014 09:24

O tym nie słyszałam, ale ja słyszałam i praktykowałam , potwierdzam,że działa, zanurzyłam frytki surowe -ziemniaki do wody letniej przegotowanej z cukrem ,pomoczyły się z 10 minut wyjęłam dna druszlak i zaczęłam smażenie. Bły chrupkie i bardzo dobre.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

03.11.2014 09:27

słyszałam ale nie praktykowałam

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

03.11.2014 09:31

Tak słyszałam, czasem tak robię, ale rzadko, bo rzadko jemy frytki :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

03.11.2014 09:32

Stosuję najprostszą metodę - wkładam ziemniaki pokrojone na frytki do miski z zimną wodą z kranu, mieszam dłonią i odcedzam - powtarzam czynność drugi raz i tyle. Potem tylko osuszam papierowymi ręcznikami, aby olej nie pryskał. Chodzi o to, aby wypłukać jak najwięcej skrobi. Ziemniaki sypkie mają jej najwięcej. Nie bardzo widzę tu działanie gorącej wody, bo ona ścina skrobię, więc na powierzchni powstanie coś w rodzaju kisielu ;) Jest też wypróbowana przeze mnie inna metoda - obsmażam frytki w bardzo gorącym oleju kilka minut, ale nie rumienią. Odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia, a następnie wkładam ponownie do gorącego oleju i smażę, aż będą rumiane :)

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

03.11.2014 09:33

a ja słyszałam coś zupełnie odwrotnego, ze trzeba je zanurzyć w wodzie z dodatkiem lodu, zeby w momencie wrzucania na olej były zimne:) nie próbowałam jeszcze ani Twojej, ani "mojej" metody:) moze kiedyś

pestka

Zadanych pytań: 424

03.11.2014 09:33

słyszałam o takiej metodzie, ale frytki robię bardzo rzadko

Konczi

Zadanych pytań: 632

03.11.2014 09:34

nie słyszałam o tej metodzie, za to próbowałam metody z cukrem i całkowitym osuszaniem frytek - są smaczne i chrupiące

dorotka0000025

Zadanych pytań: 208

03.11.2014 09:46

ciekawe patenty macie, bede probowac

Mniam

Zadanych pytań: 87

03.11.2014 09:46

Bardzo rzadko smażę frytki, ale o takiej metodzie nie słyszałam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak