Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Konczi

Zadanych pytań: 632

22.12.2014 07:14

Czy świąteczny bigos gotujecie na mięsie? Jeżeli tak, to na jakim ?

Odpowiedzi (56)

Klausia

Zadanych pytań: 251

22.12.2014 13:33

Robię na łopatce wieprzowej i różnych rodzajach kiełbas :)

pestka

Zadanych pytań: 424

22.12.2014 13:52

gdy gotuję bigos - dodaję kiełbasę , żeberka i wieprzowe od szynki

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

22.12.2014 14:30

wołowina, wieprzowina, kiełbasy i boczek

ben-ka

Zadanych pytań: 459

22.12.2014 14:40

Ja na święta gotuję dwa bigosy, jeden postny z grzybami, a drugi z wieprzowiną,wołowiną i kiełbasą.

romanrafal

Zadanych pytań: 1338

22.12.2014 14:45

wieprzowina,kiełbaska i dla mnie goloneczka

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

22.12.2014 15:10

nie gotuję na święta bigosu a jeśli gotuję to daję wieprzowinę i podsmażaną kiełbasę

Zdzisław

Zadanych pytań: 582

22.12.2014 15:50

łopatka, boczek wędzony

borgia

Zadanych pytań: 89

22.12.2014 16:01

Ja również nie przygotowuję bigosu na żadne Święta. I w przeciwieństwie do sałatki jarzynowej nikomu się z nimi nie kojarzy ;). W moim bigosie nie może zabraknąć żeberek wieprzowych, choć często dodaję jeszcze (jeśli mam) jagnięce, koźlęce lub cielęce. Wystarczy odrobina innego mięsa, a bigos zmienia smak. Prócz tego zawsze jest kawałek karkówki wieprzowej (lub mięsa od szynki, łopatki - jak nie uda mi się kupić karkówki, co miewa miejsce). I kiełbasa musi znaleźć w nim swoje miejsce - ja ją po prostu lubię. A tak w ogóle to wszyscy przepadamy za bigosem. Moje dziecko miało kiedyś głupi pomysł, aby nie jeść wieprzowiny - przy bigosie nie wytrzymał i wrócił na słuszną drogę ;).

Babciagramolka

Zadanych pytań: 179

22.12.2014 16:40

Nie gotuję na Święta , a po Świętach na Sylwestra. Na dużej ilości mięsa i wędlin. Dlatego po Świętach bo wykorzystuję pieczone na Święta mięsa- boczek, schab lub karkówkę, pieczony drób, kawałek gotowanej w rosole wołowiny , kiełbasę typu śląska i kawałki wędlin ( szynka, baleron, polędwica ). Korzystam z tego , że zawsze coś się pokruszy przy krojeniu , zostają tzw ,, piętki,, .Zasada jest taka połowa objętości bigosu to kapusta ( pół na pół świeża i kiszona ), 1/4 wędliny i 1/4 mięsa . Bardzo dużo grzybów suszonych , suszone śliwki lub odrobina powideł itd.U mnie bigos świąteczny to jedna z najdroższych ( i najsmaczniejszych) potraw. Nigdy w ciągu roku taki już nie wychodzi :)

misia53

Zadanych pytań: 339

22.12.2014 16:47

Bigos zwykle robię po świętach , na Nowy Rok i zawsze mam przygotowaną golonkę . Koniecznie jakaś fajna cienka kiełbaska, podwawelska albo śląska i kawałek łopatki , kawałek wołowinki i boczek wędzony .Ze 2 grzybki suszone lub śliweczkę jak mam dodaję + przyprawy. Szynka do bigosu jest za chuda , uważam......

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak