Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Naczynia i wyposażenie kuchni- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Monika37

Zadanych pytań: 40

06.10.2013 00:35

Czy w naczyniu żaroodpornym przygotowujecie potrawy tylko w piekarniku czy może zdarzyło się wam postawić na palniku ja bardzo często duszę na palniku i naczynie mam już 6 lat nie pękło

Odpowiedzi (38)

ao_12

Zadanych pytań: 38

06.10.2013 09:49

ja też zawsze używam naczynia żaroodpornego tylko w piekarniku

borgia

Zadanych pytań: 89

06.10.2013 09:53

Zdarza mi się w przypadkach wstępnego przygotowania na palniku, po czym całość ląduje w piekarniku. Bardzo rzadko zresztą...

Alex_M

Zadanych pytań: 119

06.10.2013 10:03

nie stawiam na gazie tych naczyń. służą mi do pieczenia w piekarniku :)

mamusia1

Zadanych pytań: 1016

06.10.2013 10:04

zawsze w piekarniku

Habibi

Zadanych pytań: 690

06.10.2013 10:05

Tak, używam także na palniku - mam taki specjalny szklany garnek do gotowania na palniku - jest niewiarygodnie cienki, a jednak wytrzymuje ogień i temperaturę. Ale tradycyjnego żaroodpornego do zapiekania także używam w ten sposób. Raz mi pękło naczynie żaroodporne zakupione w hipermarkecie na tzw. promocji... Więcej w takim miejscu nie kupuję.

Habibi

Zadanych pytań: 690

06.10.2013 10:11

Mówili kiedyś w TV o powodach pękania naczyń żaroodpornych i szklanek/słoików. Naczynie żaroodporne pęka pod wpływem naprężeń, kiedy na jego powierzchni jest choćby jedna głębsza rysa. Także uderzenie takim naczyniem o coś twardego powoduje niewidoczne dla oka zmiany kształtu, a po rozgrzaniu jest to przyczyną pękania. Podobnie jest ze szklankami/słoikami. Przy czym najczęściej pękają szklanki przy pierwszym zalaniu wrzątkiem, co sugeruje, że w fabryce nie przeszły prawidłowo testu jakości, a jednak zostały zapakowane, jako w pełni jakościowy produkt. Często zdarza się to w szklankach/słoikach z importu np. z Chin.

Beata73

Zadanych pytań: 1093

06.10.2013 10:12

w piekarniku

karolina1869

Zadanych pytań: 594

06.10.2013 10:16

używam tylko w piekarniku,

Mniam

Zadanych pytań: 87

06.10.2013 10:19

Moje nadaje się tylko do piekarnika.

gibli

Zadanych pytań: 20

06.10.2013 10:35

robię w piekarniku, ale też stawiałam na palniku, nadal jest całe:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak