Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

kordelas10

Zadanych pytań: 1

28.08.2016 20:32

Dlaczego w swoim programie kulinarnym, na TVN Mistrz Kuchni stawia znak równości ogórkom kiszonym i kwaszonym. To że przyjęła się nazwa jedna i druga, prwdziwy KUCHARZ, nie poda ze to jest to samo. To jest tak jak podawanie że bigos może być z młodej kapusty i samą tylko kiełbasą. O leczo oryginalnym już nie wspomnę . Węgrzy zaciskają tylko zęby słysząc o bezczeszczeniu ich sztandarowj potrawy, jednak dopuszczając olej, zaamiast smalcu. Pozdrawiam

Odpowiedzi (27)

ilka01

Zadanych pytań: 6

29.08.2016 10:02

nawet nie zwracałam na to uwagi

Habibi

Zadanych pytań: 690

29.08.2016 11:09

a ja od dzieciństwa słyszałam te nazwy wymiennie, w zależności od regionu kraju, z którego ktoś pochodził ! dla mnie kapusta kwaszona to nie to samo, co zakwaszana, natomiast szybciej porównałabym kwaszoną do kiszonej, bo różnie się mówi w różnym regionach :) ...zresztą podobnie z marynatami! dla mnie zawsze marynowane ogórki czy papryka oznaczały, że składnikiem jest ocet! a przecież w obecnych czasach marynuje się mięso i ryby, a jednak nie oznacza to, że pływają w zalewie octowej! :)

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

29.08.2016 11:13

kiszenie to proces naturalny a kwaszenie to sposób z dodatkiem np:octu

Renataj

Zadanych pytań: 1275

29.08.2016 11:44

Dla mnie również nie jest to to samo. Podobnie jaki kapusta czy papryka - kiszona lub kwaszona - dwa różne procesy, dwa różne smaki /może podobne ale nie takie same/.Myślę, że w programach kulinarnych powinno się głośno i wyraźnie mówić o tych różnicach.

Franciszek

Zadanych pytań: 4

29.08.2016 12:25

nie zastanawiałem się nad tym

Janina

Zadanych pytań: 159

29.08.2016 13:03

Dla mnie to nie jest to samo;))

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

29.08.2016 13:36

nigdy o tym nie myślałam ale zaraz poczytam w internecie jak to jest z tym kiszeniem i kwaszeniem

DeRex.al

Zadanych pytań: 0

29.08.2016 15:02

U moich dziadków zawsze mówiło się kwaszone ogórki, kwaszona kapusta, podobnie jabłka buraki czy grzyby. I nikomu do głowy nie przychodziło dodawać do nich octu a tylko kwasiły się w solarne i soku własnym. Dla mnie to taka sama dyskusja jak na temat czy szklanka jest w połowie pełna czy w połowie pusta.

DeRex.al

Zadanych pytań: 0

29.08.2016 15:03

Kwasiły się w solance ;-)

Doradczyni.Smaku

Zadanych pytań: 0

29.08.2016 15:09

U nas sie też wymiennie używa tych słów bez wglebiania czy zakwaszane coś jest dodatkowo i nienaturalnie. Dla nas to to samo chociaż spotkałam w sprzedaży kapustę kiszona z dodatkiem octu. Ale napewno była to kapusta kiszona według nazwy. Najczęściej w supermarketach taka jest.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak