Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

kordelas10

Zadanych pytań: 1

28.08.2016 20:32

Dlaczego w swoim programie kulinarnym, na TVN Mistrz Kuchni stawia znak równości ogórkom kiszonym i kwaszonym. To że przyjęła się nazwa jedna i druga, prwdziwy KUCHARZ, nie poda ze to jest to samo. To jest tak jak podawanie że bigos może być z młodej kapusty i samą tylko kiełbasą. O leczo oryginalnym już nie wspomnę . Węgrzy zaciskają tylko zęby słysząc o bezczeszczeniu ich sztandarowj potrawy, jednak dopuszczając olej, zaamiast smalcu. Pozdrawiam

Odpowiedzi (27)

Renata9

Zadanych pytań: 329

29.08.2016 15:50

Dotychczas nie zwracałam na to uwagi, bo sama kiszę ogórki

irenka

Zadanych pytań: 888

29.08.2016 16:30

nie zastanawiałam się nad tym,muszę poczytać

benka

Zadanych pytań: 15

29.08.2016 19:45

Kapusta wiadomo po 3 dniach od przygotowania(zakwaszenia) idzie do sklepu, prawdziwą kiszoną najlepiej zrobić samemu, a o ogórkach nie słyszałam czy to czasem nie przejęzyczenie zaczerpnięte od sposobu kiszenia/kwaszenia kapusty? nigdy nie kupuję w sklepie więc nie znam różnicy. Dodam,że kapusta kwaszona ma się do kiszonej jak wyrób czekoladopodobny do prawdziwej czekolady.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

29.08.2016 22:08

Te 2 słowa, tj. : kwaszona i kiszona (kapusta, ogórki), to 2 są różne rzeczy i niestety w programie TVN- Mistrz Kuchni popełnili błąd stawiając znak równości między nimi.

Habibi

Zadanych pytań: 690

30.08.2016 16:01

dzisiaj rozmawiałam ze swoją sąsiadką (p. Irenka ma 80 lat) i twierdzi, że nigdy u nich nie mówiło się, że warzywa (kapusta, ogórki, buraki) są "kiszone", po prostu nie używało się takiego słowa - właśnie na tę czynność mówiło się "kwaszenie"! Były więc ogórki kwaszone, kwaszona kapusta i zakwas z kwaszonych buraków :)) coś w tym jest - nasz język się zmienia, a i regionalizmy nadal w społeczeństwie funkcjonują! :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

04.09.2016 14:40

nie rozumiem dlaczego zostałam zminusowana! dlatego, że mam inne zdanie, czy dlatego, że moja rodzina i znajomi sądzą inaczej, niż większość osób tutaj! podobno warto mieć własne zdanie... ale tu regularnie dostaje się za nie po głowie... jak człowiek ma być asertywny i nie podążać ślepo za stadem, skoro wszyscy go za to linczują?

Henryka2

Zadanych pytań: 237

20.09.2016 15:41

Habibi, Pani odpowiedź sugeruje zupełny bałagan w myślach. Co prosta definicja kiszenia i kwaszenia ma do asertywności?! Może Pani losuje kiedy być asertywną niezależnie od sensu pytania?! Nie było mnie tutaj kilka lat a widzę, że nic się nie zmieniło. Przynajmniej u niektórych.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak