Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

krokus

Zadanych pytań: 145

05.04.2014 10:00

Jajka nie będą pękały w czasie gotowania gdy do wody wrzucimy plaster cytryny lub dodamy łyżkę octu :)

Odpowiedzi (26)

Magula

Zadanych pytań: 556

06.04.2014 07:55

nie wiedzialam o cytrynie wypróbuje

Kolorowa

Zadanych pytań: 11

06.04.2014 09:04

Sól zawsze działa....jeśli nie będę miała, to użyję cytryny/octu:)

noninka77

Zadanych pytań: 33

06.04.2014 09:07

sprawdzę czy działa:)

Habibi

Zadanych pytań: 690

06.04.2014 13:56

No szczerze powiedziawszy jakoś nie wierzę, że jeden plasterek cytryny może na tyle skutecznie zakwasić wodę, chyba, ze gotujemy 1-2 jajka w małym kubeczku. Ja zawsze dodaję 1-2 łyżki octu albo kwasek cytrynowy - i w sumie to nie zapobiega wcale pękaniu skorupki, ale wypływaniu surowego białka do wody - kwas ścina białko bardzo szybko i uszczelnia całość. Natomiast sól, o której część osób pisze pomaga tylko w obraniu skorupki.

Megg

Zadanych pytań: 69

06.04.2014 14:11

fajna porada :-)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

06.04.2014 17:35

Świetna rada - o cytrynie nie słyszałam, wypróbuję ten nowy dla mnie pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak