Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Christopher

Zadanych pytań: 31

11.07.2014 00:56

Jak ładnie usmażyć jajko sadzone?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Christopher

Zadanych pytań: 31

11.07.2014 01:00

Smażymy na maśle klarowanym i nie solimy żółtka .Solimy tylko białko,bo sól pozostawia na żółtku plamki.Najlepiej na małych patelenkch,żeby białko nie rozlewało się i wtedy całe jajko zetnie się w tym samym czasie.

Habibi

Zadanych pytań: 690

11.07.2014 17:05

Ja rozgrzewam patelnię pod szczelną pokrywką, przygotowuję sobie wybite jajka w miseczce, sól oraz 1 łyżkę wody - na rozgrzaną patelnię wkładam łyżkę masła, kiedy się rozpuści wlewam posolone jajka i szybko nakrywam - po dłuższej chwili wlewam łyżkę wody i ponownie natychmiast nakrywam, aby powstała tzw.łaźnia parowa, która pięknie ścina jajka od góry :)

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

11.07.2014 22:18

smażę czasem w silikonowych obręczach różnego kształtu,na rozgrzanym masełku:)lub tak jak @ben-ka w obręczch zrobionych z papryki:)

Odpowiedzi (43)

Lidzia

Zadanych pytań: 21

11.07.2014 06:29

Albo w foremkach do jajek sadzonych.

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

11.07.2014 07:13

Wbrew pozorom, dla niektórych, może to być trudne zadanie, więc każda rada jest dobra :)

Konczi

Zadanych pytań: 632

11.07.2014 07:39

:) można też upiec w obręczach do sadzonych jajek :)

Czyki

Zadanych pytań: 72

11.07.2014 07:54

Jeśli nie masz foremek, czy takiej specjalnej patelni, to proponuję z papryki wyciąć obręcz i w tym usmażyć jajeczko, ładnie i kolorowo :) :):)

Malinka

Zadanych pytań: 302

11.07.2014 07:56

Dla mnie to nie był problem, ale po tych radach już wiem, że można lepiej :)

Renata9

Zadanych pytań: 329

11.07.2014 08:05

Dziękuję za cenną radę

karolina1869

Zadanych pytań: 594

11.07.2014 08:38

a mi nie pomagaja nawet formy, nie potrafie ładanie usmażyć zwykłego jaja sadzonego

Malgorzata549

Zadanych pytań: 13

11.07.2014 08:41

polecam jak Czyki, dobty patent

borgia

Zadanych pytań: 89

11.07.2014 08:49

Mam dokładnie taką malutką, na której jajka sadzone wychodzą śliczne. I pamiętam jak Połówka się zapytał - na co mi taka "wielka?. Niestety łączy się to z tym, że jaja sadzone robię na raty. Mam jeszcze swój sposób na to, aby białko było ścięte dookoła (bez przewracania jaj), a żółtko lejące. I to powód, że stoję przy tej patelence nad wyraz często - a sama nie przepadam za sadzonymi. No chyba, że na kawałku mięsa - niczym w koszulce na płask ;).

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

11.07.2014 08:52

jeśli się nie ma specjalnych foremek albo papryki pod ręką można usmażyć w skórce od chleba, rada z solą bardzo dobra, nie zwracałam wcześniej na to uwagi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak