Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Mniam

Zadanych pytań: 87

20.02.2014 22:32

Jak przygotowujecie formy do pieczenia chleba? Natłuszczacie, wysypujecie mąką, wykładacie papierem do pieczenia? Mam problem z wyciągnięciem chleba z foremki. Jak piekłam chleb na drożdżach to wszystko było w porządku. Lekko wychodził, jak wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką.

Odpowiedzi (28)

Pyszota

Zadanych pytań: 85

21.02.2014 09:44

kiedyś stosowałam papier do pieczenia ale ciasto nie było tak chrupiące jak teraz gdy formę smaruję masłem i oprószam kaszą manną lub bułką tartą

gibli

Zadanych pytań: 20

21.02.2014 09:48

ja formę smaruję masłem lub margaryną i posypuje bułką tartą:)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

21.02.2014 10:01

ja nie smaruję formy, bo... nie lubię tego robić ;) więc wykładam papierem. papierem wykładam, schodzi mi bez problemu nawet z zakwasowców. kupuję taką dużą rolkę w lidlu. ale tą powłoką na chlebie to mnie zaszokowałaś! ;)

Habibi

Zadanych pytań: 690

21.02.2014 10:52

Ja wykładam papierem woskowanym ale i czasem smaruję go cienką warstwą oleju lub smalcu - po smalcu chlebek cudnie wyskakuje z formy :) Bywało, że niektóry papier się przyklejał, więc pilnuję, aby był gruby i porządny! Jeśli powłoka formy została na bochenku, to raczej jest to skutkiem złej jakości wyrobu, miałam podobne doświadczenia przy lekkich blaszkach z powłoką a'la teflon. Szkoda pieniędzy i zdrowia. Najlepiej sprawdza się u mnie foremka silikonowa, którą wkładam dodatkowo do blaszanej keksówki, bo sama jest miękka i odkształca się na boki. Warto też posmarowaną zwykłą blachę posypać płatkami owsianymi (zamiast bułki tartej czy mąki) - one też powodują, że bochenek wychodzi z blaszki bez problemu.

pierniczkowo

Zadanych pytań: 141

21.02.2014 11:01

smaruję olejem i posypuję kaszą manną lub bułką tartą

Renata

Zadanych pytań: 0

21.02.2014 11:04

Ja smaruje blachę masłem potem wyścielam specjalnym papierem do pieczenia robię to tak żeby końcówki papieru było widać po wlaniu ciasta do formy.Wtedy zdecydowanie łatwiej mi wyciągnąć ciasto po ostudzeniu.No i ponownie smaruje blachę i na koniec wysypuje bułką tartą.

mela25

Zadanych pytań: 400

21.02.2014 12:36

smaruję masłem i posypuję mąką

Mniam

Zadanych pytań: 87

21.02.2014 13:04

Dziękuję wszystkim za rady. Może następnym razem spróbuję posmarować olejem lub smalcem. @Habibi dzięki za radę odnośnie silikonowych foremek. Swoje keksówki w zasadzie spisałam na straty, bo pod wpływem ciężaru ciasta się odkształcały. Nie pomyślałam żeby je włożyć do metalowych :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak